Panelen utser Skellefteås bästa kebabpizza

Nyårsdagen är den dag på året då det sälj flest pizzor – av förklarliga skäl.
Norran har därför satt ihop en panel för att utse vilken restaurang som har Skellefteås bästa kebabpizza.

Fem restauranger – en vinnare

Foto: Elin Silfver

Skellefteå2025-01-01 01:01

Dagen efter nyårsfesten verkar det vara många som tycker att det sitter fint med en pizza. Men vart ska man vända sig om man vill ha den bästa? Vi lät tre självutnämnda kebabpizza-fantaster avgöra.

Panelen består av Robin Lundgren, Elliot Stenberg och Benjamin Larsson, som alla har ätit många kebabpizzor i sina dar. I Skellefteå har de provat de allra flesta restaurangerna som serverar rätten, och de har just den saken gemensamt – de älskar kebabpizza.

undefined
Pizzapanelen består av Robin Lundgren, Benjamin Larsson och Elliot Stenberg – allihopa självunämnda kebabpizza-experter.

Utan att veta vilken pizza som tillhör vilken restaurang, har panelen fått provsmaka fem olika. Efteråt gick alla hem med en helt ny favorit – trots att de före testet ansåg sig vara säkra på vem som bakade den bästa kebabpizzan.

Norrans läsare tycker att följande restauranger gör Skellefteås godaste kebabpizzor: Viking, Brothers, Korv-Ivars, Mamma Mia och Södergrillen. Därför var det dessa pizzerior som tävlade om den ärofyllda titeln.

Först ut i testet är pizzeria Viking, som inte riktigt uppfyller panelens krav när det kommer till botten.

– Det känns nästan som att den är lite undergräddad, men annars skulle jag säga att den är väldigt god. Jag gillar såsen, säger Elliot Stenberg.

Robin Lundgren tycker också att degen är för mjuk, och att det var lite för generöst med sås på.

– Lite avsaknad av salt i den här degen, tillägger Benjamin Larsson.

Panelens betyg: 6/10.

undefined
Alla tre har höga erfarenheter av Skellefteås kebabpizzor.

Näst på tur är Brothers pizzeria, som enligt recensenterna har lyckats bättre.

– Här är det mer krisp i botten, bra deg, bra gräddad, bra ingredienser. Utförandet av den här pizzan var betydligt bättre, säger Benjamin Larsson.

Panelens betyg: 7/10.

undefined
Det viktigaste, enligt recensenterna, är att pizzan har en bra botten. ”Den ska gå att vika ihop utan att den ramlar isär”, säger Robin Lundgren.

Korv-Ivars pizza gör ett väldigt positivt intryck på alla tre.

– Ingredienserna ser bra ut och degen har bra tjocklek, säger Elliot Stenberg.

Och kebabsåsen verkar vara en fullträff.

– Den här pizzan ser jättefin ut. Såsen var bra – de har blandat vanlig kebabsås med sriracha och det kan jag tycka är bra. Det blir en liten twist, att de har lagt ihop dem för att få mer hugg i pizzan. Men det är ingen sälta i degen, säger Benjamin Larsson.

– Såsen var kanon. Degen håller jag med om, total avsaknad av salt, men styrkan i såsen gör den bra, säger Robin Lundgren.

Panelens betyg: 7,5/10.

undefined
Panelen kom gemensamt fram till en vinnare – utan någon diskussion.

Pizzan från Mamma Mia skapar en diskussion i panelen, för de är alla lite kluvna gällande restaurangens val av sås.

– Inget ont om beasås, men det hör inte hemma på kebabpizza, säger Robin Lundgren.

Elliot Stenberg tycker att det känns lite ovant, och Benjamin Larsson är inte heller helt övertygad om kombinationen med bearnaisesås och kebabpizza. Men han medger ändå att det passade ganska bra.

Enligt panelens preferenser hade pizzan också för lite topping.

– Jag hade mest ost och kebab på min bit. Mer gojs, mindre bea, säger Robin Lundgren.

Panelens betyg: 6/10.

undefined
Benjamin Larsson anser att saltet i degen är en mycket viktig del.

Slutligen serveras den pizza som tydligt gjorde pizzapanelen besviken redan vid första anblick. Den kommer från Södergrillen.

– Det är ingen sås, och det är jättetjocka kebabbitar. Det påminner om en mikropizza, säger Robin Lundgren.

– Köttet är inte stekt alls och pizzan är knappt gräddad, tillägger Benjamin Larsson.

Panelen är också tveksam till champinjonerna, och i deras mening var dessutom kebabköttet smaklöst.

– Jag tror bara jag kände tomatsås, säger Elliot Stenberg.

Fotnot: Pizzerian skickar med valfri sås i en burk på sidan.

Panelens betyg: 2/10.

undefined
Den solklara vinnar-pizzan.

Allihopa har kommit fram till en och samma favorit. Den pizzeria som bakar den bästa kebabpizzan, enligt Norrans panel, är Korv-Ivars. Benjamin Larsson talar för dem alla när han sammanfattar:

– Den hade väldigt lite salt men den blev räddad på grund av kebabsåsen och den fluffiga degen.

undefined
Panelen föredrar att värma pizzan i ugn i stället för i mikro, om det behövs.
undefined
Såsen är viktig på en kebabpizza, enligt panelen.
undefined
”Lite ovant”, säger Elliot när han smakar pizzan med bearnaisesås.
undefined
Enligt Benjamin Larsson får kebaben inte vara för knaprig.
undefined
Bearnaisesås på kebabpizza var ingen hit för pizzapanelen.
undefined
”Innehållet ska inte ramla av, så det ska vara en bra botten och gärna en bra tjocklek på degen”, säger Benjamin Larsson.
undefined
Recensenterna fick inte veta vilken pizza som tillhörde vilken pizzeria förrän efter testet.
undefined
Robin Lundgren vill ha rejält med kebab på sin pizza, gärna rödlök och ordentligt med salt i degen.
Så gick testet till

Norran efterlyste stans största finsmakare av kebabpizza. Samtidigt fick läsarna skriva in vilken restaurang som enligt dem bakar Skellefteås bästa. 

De fem pizzeriorna som läsarna tipsade om blev de som serverades till pizzapanelen, utan att de fick veta från vilken restaurang de kom.

Deras gemensamma favorit blev Korv-Ivars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!