Tusentals dyrare bostäder kan byggas fram till 2030

En aktuell rapport visar att det fram till 2030 väntas finnas utrymme i Skellefteå att utveckla flera tusen bostäder som har en månadskostnad på 15 000 kronor och uppåt. ”Det kan finnas en möjlighet att bygga mer differentierat i Skellefteå ”, säger länsarkitekt Elin Olsson till Norran.

Under perioden 2022 till 2030 ser Tyréns i sin rapport en potential på 10 300 nya bostäder i Skellefteå. Här ses Heimstadens nya hus i kvarteret Storfågeln på Västra Erikslid.

Under perioden 2022 till 2030 ser Tyréns i sin rapport en potential på 10 300 nya bostäder i Skellefteå. Här ses Heimstadens nya hus i kvarteret Storfågeln på Västra Erikslid.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2023-11-17 06:00

I våras gjorde konsultbolaget Tyréns en analys på beställning av länsstyrelsen, ”Marknadsförutsättningar och behov av bostäder i Västerbotten, som publicerades i somras. Länsstyrelsen ville ha en fördjupning ifråga om marknadsförutsättningar, efterfrågan och behov av bostäder i länet.

– Vi vill bidra med en fördjupad analys som kan vara till stöd för både kommuner och investerare, förklarar Elin Olsson.

undefined
”Det funkar inte att titta i backspegeln för att förstå vart Skellefteå är på väg”, konstaterar Elin Olsson, länsarkitekt i Västerbotten.

En bakgrund till rapporten är att Statistiska Centralbyråns basprognos är baserad på historiska tal, vilket bland annat innebär att Skellefteå förväntas få negativ befolkningstillväxt.

– Det funkar inte att titta i backspegeln för att förstå vart Skellefteå är på väg, konstaterar Elin Olsson.

Rapporten består av två tydliga delar, en bild av läget i länet och en del med analys kommun för kommun.

Tyréns har, i ett framtidsscenario till 2030, gjort antaganden om bland annat att Northvolt Ett på sikt innebär 4 000 nya arbetstillfällen, 2 000 industriella följdetableringar och 10 000 nya arbetstillfällen inom kommunal och privat service- och tjänstesektor.

”Arbetsmarknaden i Skellefteå beräknas öka med 15 000-20 000 fler sysselsatta fram till 2030”, skriver Tyréns med 2022 som startår.

Där lyfts också Skellefteå kommuns mål fram till 2030 med ett tillskott på 8 000 nybyggda bostäder, där 90 procent ska utgöras av lägenheter i flerbostadshus.Tyréns noterar också att i de nya översiktsplanerna, som sträcker sig fram till 2050, planeras för ytterligare 23 000 nya bostäder och 125 000 invånare.

Tyréns har också gjort en analys/bedömning av hur förutsättningarna ser ut för nyproduktion i Skellefteå. Där redovisas det som segment där 100 000 kronor handlar om en månadskostnad på upptill drygt 8 000 kronor medan det dyraste segmentet är över 250 000 kronor i årlig bostadskostnad, det vill säga 21 000 konor per månad och uppåt.

För det ägda boendet har priset omvandlats till en boendekostnad genom en antagen nettoränta på tre procent, en antagen amortering på två procent och en 85 procentig belåning, samt eventuella avgifter till bostadsrättsföreningen.

Rapporten lyfter att många av de som flyttar till Skellefteå flyttar till ett arbete och är därmed köpstarka.

undefined
Under perioden 2022 till 2030 ser Tyréns i sin rapport en potential på 10 300 nya bostäder i Skellefteå. Här ses Heimstadens nya hus i kvarteret Storfågeln på Västra Erikslid.

I analysen ses en framtida nybyggnadspotential för 10 300 bostäder i Skellefteå. Strax över hälften av dem landar i segmentet upp till 100 000 konor per år. Men också 2 100 bostäder inom det dyraste segmentet med en totalkostnad per år på över 250 000 kronor. Länsarkitekten tror det sistnämnda inte är realistiskt.

– Det finns en teoretisk potential att bygga i det dyrare prissegmentet framförallt i Skellefteå. Men detta ska tolkas med försiktighet då köpare tenderar att vara flockdjur och det i dag inte finns många bostäder som sålts på den nivån. Den reella potentialen ligger kanske snarare i den näst högst prisklassen, konstaterar Elin Olsson.

Rapporten och arbetet runt den har möjliggjorts genom den satsning som regeringen gjort på ett särskilt planeringsstöd via länsstyrelserna för kommuner som står inför stora planeringsutmaningar på grund av större industrialiseringar.

– Vi hoppas kunna uppdatera den underliggande statistiken årligen, säger Elin Olsson.

Bakgrund

Det var i februari i år som länsstyrelsen Västerbotten berättade att den under våren 2023 skulle inleda ett projekt tillsammans med Tyréns. Projektet, som skulle ske i nära dialog med länets kommuner, har varit inriktat på marknadsförutsättningar, efterfrågan och behov av bostäder i länet.

”Länsstyrelsen ser att det finns stora fördelar att tillhandahålla ett kontinuerligt och jämförbart underlag till kommunerna kring efterfrågan och behov av bostäder.”, sas det i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!