Här byggs stadens största boende för vård och omsorg

Arbetet med Skellefteås nya äldreboende vid Eriksberg är i full gång. Ny teknik, öppenhet och smarta lösningar ska präglad stadens blivande största boende.

Aino Marklund, Mats Marklund och Gulli-Maj Norén stod på samma plats i december 2014. Nu har de fått sällskap av Valter Stenmark och hoppas nu att kommunen gör verklighet av sina planer.

Aino Marklund, Mats Marklund och Gulli-Maj Norén stod på samma plats i december 2014. Nu har de fått sällskap av Valter Stenmark och hoppas nu att kommunen gör verklighet av sina planer.

Foto: Norran

Skellefteå2018-06-18 06:15
undefined
Aino Marklund, Mats Marklund och Gulli-Maj Norén stod på samma plats i december 2014. Nu har de fått sällskap av Valter Stenmark och hoppas nu att kommunen gör verklighet av sina planer.

Under våren har ett 30-tal personer inom kommunen arbetat i grupper med funktion och verksamhet.

Enligt plan ska äldreboendet byggas på en tomt intill rondellen på Erikslid en bit nedanför det nya villaområdet.

– Tanken är att arkitekturen ska smälta in med Annagården, säger Peder Hansson, projektledare.

Upphandling i höst

I dagsläget projekterar man för 120 platser i tre våningar med administration över och under. Det blir därmed dubbelt så stort som äldreboendet Sunnanäng.

Arkitekter arbetar just nu med fasadritningar som ska vara klara före midsommar. Support och lokaler ska upphandla bygget under hösten.

Mer och ny teknik

Eva Granstedt är boendechef vid Annagården och är med i en grupp som arbetar med utemiljö och aktiviteter. Hon konstaterar att det kommer att bli ett helt nytt koncept för äldreboenden i kommunen.

– Det blir en öppnare planlösning, inga låsta dörrar och man får behålla sin integritet, till exempel att ha möjlighet att gå ut när man vill. Vi kommer även att använda mer teknik. Det finns i dag en uppsjö med tekniska hjälpmedel som vi tittar på, säger hon.

– Vi har mer fokus på att ge möjligheter att anpassa boendet efter individens förmåga att klara sig i en miljö som är så säker som möjligt. Miljön ska också locka till aktiviteter, bland annat genom färgsättning – där följer vi forskningen, säger Peder Hansson.

undefined
Projektledare Peder Hansson tillsammans med Eva Granstedt och Kristina Gustafasson.

Jobba smartare

De konstaterar att det framöver kommer att finnas en mindre andel arbetsför arbetskraft i samhället.

– Vi har nyligen varit på konferens där frågan togs upp. Jag hade väl trott att personalbristen berodde på att vården inte kändes lockande att jobba i, men det handlar helt enkelt om att det inte finns tillräckligt med människor som kan jobba. Det är tydligt att vi måste ta hjälp av teknik annars får vi det inte att gå ihop, säger undersköterskan Kristina Gustafsson, som är med i samma grupp som Eva Granstedt.

– Tekniken ska vara ett redskap för att jobba smartare, ingen ska behöva springa fortare, säger Eva Granstedt.

De konstaterar också att det kommer att behövas annan personal som avlastar vårdpersonalen med exempelvis städning, tvätt, att beställa material och arbeta i köket.

– Utmaningen när vi nu bygger är att utvecklingen går så snabbt i samhället, säger Peder Hansson.

– Vi måste tänka hur det kommer att vara tre år fram i tiden, säger Eva Granstedt.

Spaden i jorden

När Norran besöker tomten är även Kommunala pensionärsrådet på plats. De spanade in tomten redan för fyra år sedan, något som Norran berättat i ett tidigare reportage. De kan inte dölja sin besvikelse över att det dröjt så länge. Men de hoppas att bygget verkligen blir av nu, att det inte bara är valfläsk.

– Vi vill att de sätter spaden i jorden i höst, säger Valter Stenmark.

– Det är ett bra läge med närheten till hälsocentralen och apoteket, säger Mats Marklund.

De hade även önskemål om ett trygghetsboende ovanpå det blivande äldreboendet. Så blir det inte.

– Vi hoppas nu att något av hyreshusen som kommer att byggas runtomkring blir trygghetsboende istället, säger Valter Stenmark.

– Fast egentligen hoppas vi på ett mellanboende mellan trygghetsboende och särskilt boende, säger Aino Marklund.

Ingen ersättning

Hon tycker teknikutvecklingen känns lite skrämmande.

– Man kan fasa för att inte få nog med personal, säger hon.

– Tekniken verkar inte användas på högre nivå utan bara på golvet, tillägger Gulli-Maj Norén.

Men samtidigt inser de det oundvikliga.

– Det är viktigt att tekniken då inte ersätter den mänskliga handen, säger Mats Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!