Här sov och åt kungen vid besöket: "Fantastisk kväll"

Vad åt egentligen kung Carl XVI Gustaf när han dinerade i Skellefteå på tisdagskvällen? Och vad stod på välkomstkortet när kungen checkade in i sin svit? Norran har besökt kungasviten och restaurangen för att ta reda på det.

Bordsdekorationen på honnörsbordet där kung Carl XVI Gustaf åt middag på tisdagskvällen.

Bordsdekorationen på honnörsbordet där kung Carl XVI Gustaf åt middag på tisdagskvällen.

Foto: Veronika Åström

Skellefteå2023-10-13 18:28

Kung Carl XVI Gustaf och sällskap valde att stanna kvar i Skellefteå efter en späckad dag i staden. Kungen checkade in strax efter klockan 18 i en svit på sjuttonde våningen på The Wood Hotel. 

undefined
Kungen bodde i denna svit natten mot onsdag. Han checkade in vid 18-tiden och lämnade hotellet morgonen därpå.

– Vi hade gjort ett litet Skelleftetema på en liten bricka som han fick avnjuta helt enkelt – och ett välkomstkort så klart, säger hotellchef David Åberg.

undefined
Hotellchef David Åberg visar Norran in i kungasviten.

Vid 19.30-tiden samlades sedan ett sällskap av omkring 50 gäster på våning fyra där det bjöds på middag på restaurang Mandel. Bland gästerna fanns kungen, finansmannen Marcus Wallenberg och landshövdingen.

– Jag träffade kungen, pratade med kungen, jag visade honom till bords och frågade hur maten smakade. Det var en upplevelse, säger restaurangchef Fanny Hallefors.

– Han sa inte så mycket när han var på plats. Han satt mest och pratade med gästerna. Landshövdingen satt vid hans högra sida.

undefined
Bordsdekorationen på honnörsbordet där kung Carl XVI Gustaf åt middag på tisdagskvällen.

Fanny Hallefors visar honnörsbordet och stolen där kungen satt. På bordet står fortfarande det specialbeställda arrangemanget kvar som vittnar om den speciella kvällen.

– Vi beställde in tre bordsdekorationer med kottar och gran, det som är oss. Vi ville inte ha vita dukar.

undefined
Fanny Hallefors, restaurangchef på Mandel, säger att sällskapet stannade till elvatiden på tisdagskvällen.

Vad bjöd ni på?

– Först när de kom fick de lite bubbel och sedan bjöd vi på en trerätters konferensmeny. Det är lokalproducerade varor. Vi hämtar inspiration härifrån.

undefined
Restaurangen hade specialbeställt tre uppsättningar av bordsdekorationer inför kung Carl XVI Gustafs middag på Mandel på tisdagskvällen.

På menyn stod bland annat råbiff till förrätt och till varmrätt bjöds det på fjällröding och mandelpotatispuré.

– De tyckte det var jättegott, de verkade supernöjda, de var glada. Det var en fantastisk kväll. Det verkar som att vi hade lyckats i alla fall att charma kungen, säger hon.

– De var nog här fram till elvatiden på kvällen så det var en helkväll hos oss.

undefined
Finansmannen Marcus Wallenberg intervjuades av Norran innan middagen.

Hanna Monsen är receptionist och tog emot kungen när han anlände till hotellet. Hon var även på plats när han checkade ut.

undefined
Kungen hade älgkorv i sin svit.

– Han stannade över natten och checkade ut tidig morgon. Det var ett stort sällskap. Man fick inte komma jättenära men jag träffade på honom. Inga ord utbyttes men han var väldigt trevlig, säger hon.

– Det är speciellt och inte något man gör dagligen. Det är en ära att få välkomna honom till vårt fina hotell.

undefined
Om kungen hann med någon fisketur i Västerbotten står oklart.

Såg han nöjd ut?

– Ja, han var jättenöjd. Vi fick höra att alla var jättenöjda efter att de hade stannat här. Det blev inga klagomål vilket man är riktigt glad att höra.

undefined
Hanna Monsen, receptionist på The Wood Hotel, var på plats när kungen checkade in på hotellet men också vid utcheckningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!