Klassen släntrar in i det lilla klassrummet intill matsalen på Anderstorpsgymnasiet. Eleverna är ganska få, elva stycken till antalet. Och de kommer från nästan lika många olika länder.
Gymnasieprogrammet kallas ”International class” och är helt nytt för i år. Behovet av en helt engelskspråkig utbildning på gymnasienivå har ökat i takt med att Skellefteå växer – och inflyttning sker från alla världens hörn.
Flera av lärarna som jobbar på programmet har någon gång bott i ett engelsktalande land. När Norran kommer på besök är det dags för historielektion och läraren Patrik Lundholm har förberett en presentation om romarriket.
– Det här med att undervisa på engelska är lite ovant för flera av oss lärare. Men jag blir mer och mer varm i kläderna, säger han och skrattar.
Eman Saleh, Angelina Inge Wiese och Tyler Gorelczenko är tre av eleverna på det nya programmet. De kommer från helt olika delar av världen – Egypten, Tyskland och USA – och deras familjer har flyttat till Skellefteå av olika anledningar. Gemensamt för alla tre är att de har lockats av möjligheten att välja en internationell, engelskspråkig gymnasielinje.
– Jag är mest bekväm med att prata engelska. Därför blev jag glad över att kunna välja det här programmet, säger Tyler Gorelczenko som ursprungligen kommer från Alabama i USA men flyttade med sin familj till Skellefteå efter att hans pappa fått jobb på Northvolt.
Av de elva eleverna är det bara någon enstaka som har bott i Sverige en längre tid. Därför pratar klassen engelska med varandra även utanför lektionstid.
– Som elev behöver man inte vara superbra på engelska. Vi är ju här för att lära oss och vi försöker hjälpa varandra om någon till exempel inte kommer på ett ord, säger Angela Inge Wiese, vars föräldrar flyttade från Tyskland till Stavaträsk eftersom de ansåg att Sverige är ett bättre land för barn att växa upp i.
– Alla har redan blivit kompisar med alla. Vi brukar spela mobilspel med varandra mellan lektionerna och vi trivs i varandras sällskap. Det är riktigt häftigt att lära känna folk från andra länder, tillägger hon.
Tanken är att den engelskspråkiga utbildningen på Anderstorpsgymnasiet så småningom ska bli ett auktoriserat IB-gymnasieprogram. IB står för International Baccalaureate och är en engelskspråkig, högskoleförberedande utbildningsform som erbjuds i över 150 länder. IB-programmen följer samma läroplan oavsett land, och efter tre år kommer eleverna därför vara väl förberedda för vidare studier.
Senare under läsåret kommer en delegation från organisationen IBO på ett första verifikationsbesök. Om allt går bra kommer programmet formellt att anslutas till IB.
IB:s gymnasieprogram är egentligen tvåårigt och inleds först i årskurs två – första läsåret består av förberedande kurser.
Eman Saleh, 16, kommer ursprungligen från Egypten men har också bott i Saudiarabien. Hon beskriver det svenska skolsystemet som väldigt annorlunda jämfört med vad hon tidigare upplevt.
– I Saudiarabien var det enbart katederundervisning, men här i Sverige är lektionerna väldigt interaktiva. Min gamla klass var också väldigt grupperad men här är vi sammansvetsade, säger hon och får medhåll från klasskompisarna.
– I USA börjar och slutar alla lektioner samtidigt. Det gör att det blir väldigt stökigt i korridorerna vilket helt ärligt suger ganska mycket. Jag hade inte heller så många vänner i USA, men nu har jag helt plötsligt en hel klass full av kompisar, säger Tyler Gorelczenko.
De flesta ungdomar i Sverige är ganska bra på engelska, men en fördel med att också plugga på språket är att man lär sig massor av avancerade facktermer inom till exempel naturvetenskap. Det kan vara en stor fördel vid fortsatta studier utomlands.
– Jag skulle vilja plugga flyg- och rymdteknik efter gymnasiet. Och så vill jag gärna ägna mig åt konst eftersom det är en stor del av mitt liv, säger Tyler Gorelczenko.
Även Eman Saleh och Angelina Inge Wiese vill plugga vidare efter gymnasiet.
– Jag tror att jag vill utbilda mig till psykolog eller marinbiolog, säger Angelina Inge Wiese.
Vad ser ni mest fram emot de här tre åren?
– Vi är en så härlig klass så det vore roligt att göra en gemensam utflykt någon gång. Typ till något nöjesfält.
– Och jag ser verkligen fram emot ämnet ”CAS”!