Lördagen den 3 december blir en dag att minnas, då publiceras Leo Wikbergs första ledartext. Han kommer att vid årsskiftet fullt ut ta över efter Mikael Bengtsson.
– Jag har ett påtagligt intresse för samhället och en vilja att påverka, säger Leo Wikberg.
Den 19 juli 2005 blev dagen att minnas för Mikael Bengtsson, då skrev han sin första ledare som fast anställd på Norrans ledarredaktion. Därefter har det blivit över 3 000 ledare.
– Det är exakt 3 261 ledare jag skrivit hittills, berättar Mikael Bengtsson.
Mikael Bengtsson fyller 66 år i slutet av 2022 och vid årsskiftet går han i pension.
Leo Wikberg är 33 år och född i Arvidsjaur. Han flyttade 2020 till Bureå och bor där med sin fru och treårige son. Han ska snart bli pappa igen.
– Jag har en bakgrund inom skolvärlden. Jag är utbildad som historie- och samhällskunskapslärare.
Han kommer från en tjänst på Internationella Engelska skolan.
– Jag har tidigare varit engagerad i en hel del kulturevenemang. Jag satt bland annat i Umeå teaterförening under min tid i Umeå. Jag har också varit förstahjälpare i Röda korset. Politiskt har jag tidigare haft engagemang i Liberalerna i Umeå.
I Skellefteå har han inte varit politiskt aktivt.
– Jag tycker att jobbet på Norran är ett fantastiskt tillfälle att jobba med politik utan att vara kopplad till ett parti. Man blir opinionsbildare på ett annat sätt.
Vilka frågor brinner du för?
– Man kan förvänta sig ett brett spektra av frågor. Rättighetsfrågor och alla likas värde är viktigt. Det kan handla om områden som hbtq och jämställdhet. Kommunalt är det bra att frågor inom skola, vård och äldres situation belyses. Naturligtvis kommer jag också att skriva om bostäder och kompetensförsörjningen inom alla samhällets områden, det är en långsiktig fråga som måste lyftas mer av de lokala politikerna, säger Leo Wikberg.
– Jag vill gärna ha åsikter om mina åsikter. Det föder en hälsosam debatt om politik.
Norran är ju en frisinnad liberal tidning. Liberalerna gick svagt i riksdagsvalet och hamnade på 4,6 procent. Lokalt i Skellefteå har det varit stridigheter och avhopp.
– På riksnivå håller partiet på att tappa lite kontakt med ideologin, det är lite av ett vägval man står inför. Lokalt var Liberalerna ett ganska stort parti som sedan krympt till vad det är nu. Jag hoppas att man kan återhämta sig och hitta en frisinnad gnista igen.