Det är Sorsele som sticker ut, där är siberian husky populärast. I Västerbottens övriga 14 kommuner är jämthunden populärast, vilket den också är i många andra skogslän, såsom Norrbotten. I Arjeplog finns 61 jämthundar och i Arvidsjaur 86. Att jämthunden dominerar beror på dess utmärkta egenskaper för jakt.
– Den har bra fysik, är väldigt snabb och rätt storlek. Den är också bra mentalt och en frisk ras, säger Kjell Lennartsson.
Kjell sitter med i Svenska Jämthundklubbens avelsråd och driver dessutom Harkila kennel i Västra Götaland där jämthundar fötts upp sedan 60-talet.
– 95 procent av alla som köper en jämthund gör det för att jaga. Som uppfödare säljer man den knappt till någon som inte jagar, då kan rasen riskera att förändras. Det krävs en del för att ha en, berättar Kjell.
Jämthunden är inte bara en populär hundras i Sverige, den är också Nordens populäraste jakthund. Renèe Lindsköld, Camilla Hansen och Ulrika Nordgren, alla tre jaktprovsdomare och jämthundsägare i Skellefteå, är eniga om att jämthunden är det självklara valet för jaktintresserade.
– En jämthund är ett säkert kort. Det är klart att det finns olika nivåer i hur bra de är, men en hund som jagar, det får man, säger Ulrika Nordgren som för tillfället har sex jämthundar.
– Den funkar så bra både i skogen och med familjen, lägger Camilla Hansen till.
Det vittnar Reneè om, som vuxit upp med jämthundar.
– Det var hundhår i maten när jag växte upp, vi har levt för hundarna. Och när jag fick barn kunde de krypa runt på golvet och hundarna var snälla med dem, säger Renée.
Att jaga med sin jämthund skapar också ett särskilt band till den på grund av samarbetet som krävs i skogen.
– Direkt när man får hem hundvalpen börjar man vänja den vid älglukt och vid skogen, säger Camilla.
– Då får man också se vad hunden har för karaktär, och sedan börjar relationen byggas upp, flikar Ulrika in.
Både Camilla och Ulrika skaffade jämthund och jägarexamen efter att ha lagt hästintresset på hyllan.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att skjuta ett djur, men det är heller inte det centrala. Det roligaste med jakten är precis innan skottet, säger Camilla.
– Ja så fort man skjutit blir det ju en massa jobb och folk ska fram och ta hem älgen, säger Renée.
– Jag brukar säga "Ha inte för bråttom, jag sitter här med hunden och tar en kopp kaffe" till de som ska hämta älgen. Den stunden är guld, säger Camilla.
I Västerbottens län finns omkring 90 jakprovsdomare, varav 9 är kvinnor, en siffra som ökat sedan Renée började engagera sig i Svenska Kennelklubbens älghundsklubb på 80-talet.
– Tjejerna törs nog inte alltid ta del av jaktlag och ha med sig hundar, men de är väldigt välkomna! På en tjejjakt jag var med på berättade en deltagare att hon hade jämthund, men var orolig för att gå fel eller dra ner tempot. Men alla går ju fel ibland, säger Ulrika Nordgren.
Utöver jakthelger av och för tjejer är ungdomsjakten ett initiativ Renée tycker är viktigt för jämlikheten i jakt.
– Där får man in både tjejer och killar redan från början, säger Renée Lindsköld.
Fler kvinnor som jagar tycks utgöra en förändring i jaktsammanhang, men valet av jakthund lär bestå.
– Möjligen är sibirisk leica en kandidat. Fördelen med den är att den är lite mer följsam. Jämthunden kan ibland upplevas lite för bra på att jaga, säger Kjell Lennartsson.