Vårdkonflikt eskalerar – utökad strejk under tisdagen

Klockan 11 på tisdagsförmiddagen utökades vårdstrejken och omfattar nu personal på fler vårdavdelningar. I Skellefteå innebär det att även vårdcentraler, 1177 och ögonmottagningen dras in i strejken. “Det är ingen som vill att vi ska strejka, det är tråkigt att vi har hamnat här”, säger Sofia Andersson, konfliktinformatör på Vårdförbundet.

Sofia Andersson, konfliktinformatör på Vårdförbundet, sätter upp informationslappar på dörren för att informera patienterna om att stora delar av personalen på Heimdalls hälsocentral är ute i strejk.

Sofia Andersson, konfliktinformatör på Vårdförbundet, sätter upp informationslappar på dörren för att informera patienterna om att stora delar av personalen på Heimdalls hälsocentral är ute i strejk.

Foto: Hanna Josefsson

Skellefteå2024-06-11 10:51

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni då ett antal regioner togs ut i strejk för kortare arbetstid.   

Eftersom samtalet mellan parterna hittills inte har lett fram till någon lösning utökades strejken under tisdagen. Region Västerbotten är en av sex regioner som berörs, och i Skellefteå är det nu drygt 50 personer som är ute i strejk. Åsa Nilsson är en av dem. 

undefined
Åsa Nilsson tredje från vänster, tillsammans med kollegorna Maria Löfbom, Belén Eriksson och Johanna Vikdahl.

– Vi begär inget som är orealistiskt, det är vad andra förbund redan har. Det är nödvändigt för framtiden. Annars kommer vi ha fina stora sjukhus utan att det är några som jobbar där, säger hon medan hon står i lunchkön på Arken där alla inblandade samlades efter att de lämnade sina jobb under förmiddagen.  

Förutom de som togs ut förra veckan, omfattas numera även Anderstorps hälsocentral, Eriklids hälsocentral, Heimdalls hälsocentral, 1117 samt ögonmottagningen. 

undefined
Personalen på Heimdalls hälsocentral har precis lämnat sitt jobb. Två av deras kollegor är kvar på jobbet för att hälsocentralen fortfarande ska kunna hålla öppet. "Det kommer alltid vara bemannat med två personer trots strejken", säger Sofia Andersson, konfliktinformatör på Vårdförbundet.

– Jag har en klump i magen över att jag inte går till mitt jobb, både gentemot de kollegor som är kvar och patienter som får vänta, säger en av Vårdförbundets medlemmar som nyss gått ut i strejk. 

– Blir det inga åtgärder tror jag det blir massuppsägningar, fortsätter Thomas Nyman som jobbar på Heimdalls hälsocentral. 

undefined
Nina Klingstedt, Nina Klingstedt och Erika Kercoff jobbar på Heimdalls hälsocentral. De gick ut i strejk klockan 11 på tisdagen.

Vårdförbundet menar att det framför allt är kravet på förkortad arbetstid som motparten har svårt att acceptera.

– Tyvärr vill arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner inte förhandla med oss om kortare arbetstid. Men vi ger inte upp, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet till TT. 

SKR hävdar å sin sida att Vårdförbundet avvisat alla förslag från dem och medlarna.

"Vården behöver varje medarbetare och att minska arbetstiden i stor skala kommer att slå mot patienterna och arbetsmiljön", säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.                                                                        

undefined
Alla som gick ut i strejk under tisdagen samlades för lunch och information på Arken. Den gemensamma uppfattningen var att de ändå har patienterna i ryggen. "Vi har fått så mycket stöttning från patienterna. Det är ingen som blivit sur eller arg", säger Amanda Schelin som jobbar på Heimdalls hälsocentral.
undefined
Personalen som lämnar sina jobb tills parterna har kommit överens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!