Den 6 000 kvadratmeter stora fabriken ligger vid Jonvägen på sydöstra delen av det nya industriområdet Skellefteå Site East och är den första stora etableringen på det prisbelönta området.
Det var i maj 2020 som det stod klart att Dongjin Sweden, ett dotterbolag till Dongjin Semichem Co Ltd i Korea, ville etablera sig i Skellefteå. Dongjin har ett långtidskontrakt skrivet med Northvolt om leveranser.
Ansökan om såväl miljötillstånd som bygglov lämnades in och i april 2021 togs det första spadtaget för fabriken.
Dongjin levererar den beläggning, det aktiva materialet, som läggs på battericellernas elektroder. Den kallas CNT-slurry (carbon nano tubes). Då Northvolt Ett drog igång produktionen i slutet av 2021 kom leveranserna till Skellefteå från Dongjin Semichem.
– Vi kommer att ha samma produktion här – tillverkningen är en kopia. En del av verksamheten ska uppdateras så att vi följer svenska lagar och föreskrifter, berättar Yun Lee.
– So far so good. Under oktober påbörjade vi leveranser av prover till Northvolt Ett, fortsätter han.
Yun Lee har arbetat ungefär 20 år för Dongjin. Han var fabrikschef Kina på en annan enhet i koncernen då han fick förfrågan att leda Dongjin första etablering i Europa. Yun Lee flyttade till Skellefteå med hustru och två söner i januari 2021.
Dongjin Sweden har byggt för tillväxt. Då vi vandrar genom lokalerna finns det gott om ytor för den framtida produktion.
– Inflyttningen av vårt första steg pågår för fullt. Vecka 2 kommer vi att slutföra den.
I dag arbetar 29 personer vid Dongjin Sweden. 20 har nyanställts under året,
– Vi är fem koreaner här. De första svensken anställdes under september 2021, berättar Yun Lee som berättar att företagets expansion är planerad att ske parallellt med att Northvolt Ett växer. Det innebär att verksamheten kommer att vara i full drift under 2027 om Northvolts Etts tillväxtplaner håller.
– Vi rekryterar personal hela tiden. Vi söker bland annat via vår Linkedinsida och vår hemsida, berättar Yun Lee.
Dongjin planerade totala investering i Skellefteå då verksamheten är i full drift väntas landa på cirka 800 miljoner kronor, enligt en ansökan till Tillväxtverket där företaget sökte och fick investeringsstöd.