Här åker flest Skelleftebor fast för fortkörning

Flera nya kameror har monterats upp längs vägarna i Skellefteå – och hittills i år har över tusen fartsyndare registrerats i kommunen. En särskild sträcka sticker ut ur mängden.

En fartkamera på väg 95 i höjd med Varuträsk.

En fartkamera på väg 95 i höjd med Varuträsk.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-07-20 15:40

Det är polisens ATK-avdelning i Kiruna som tillsammans med Trafikverket för statistik över antalet fartsyndare på de svenska vägarna. I Skellefteå kommun finns det fartkameror längs fyra olika sträckor och flera kameror har monterats upp bara det senaste året.

Sedan januari 2021 har drygt 1 400 fortkörare fastnat på bild i kommunen. Trafikverket menar att trenden är positiv på så vis att fler och fler håller den hastighetsgräns som gäller på de sträckor som har fartkameror.

– Bara fem procent av de som passerar kör fortare än hastighetsgränsen, säger Eva Lundberg, ATK-ansvarig på Trafikverket.

Magnus Holmqvist är trafikpolis i Skellefteå. Han håller med om att fartkamerorna har en dämpande effekt, men tycker ändå att det överlag går för fort på vägarna.

– Det finns ögontjänare som bromsar in snyggt vid kamerorna för att sedan dra på med hög fart. Jag brukar kalla det för jojo-körning, säger han.

undefined
Trafikpolis Magnus Holmqvist tycker att många kör alldeles för fort.

I Skellefteå kommun är det framför allt sträckan Grimsmark – Bureå på E4 söder om Skellefteå som sticker ut ur mängden. Det finns 21 fartkameror på sträckan och hittills i år har 692 ärenden registrerats här. Ett registrerat ärende innebär att en kamera på vägen har fotat ett fordon som verkar köra för snabbt.

– Det är inte så överraskande. När vi är på E4 och jobbar brukar det kännas som att farten har skruvats upp. Många har alldeles för bråttom, resonerar Magnus Holmqvist.

Att ett ärende registreras innebär inte per automatik att en fortkörningsböter kommer utfärdas. Först måste polisen utreda vem som har kört fordonet – och för vissa, till exempel utländska fordon, utfärdas inga böter.

undefined
I hela Skellefteå kommun finns 36 fartkameror fördelade på fyra olika vägsträckor.

Även längs Bolidenvägen (väg 95) har relativt många ärenden registrerats i år. Och kamerorna på sträckan Burträsk - Skellefteå (väg 364), som monterades hösten 2020, har redan fångat över 100 potentiella fortkörare.

– För några år sedan hade vi många dödsolyckor på väg 95. Både där och på 364:an har det varit problem ganska länge, hastigheten har sänkts från 90 kilometer i timmen men många verkar inte bry sig, säger Magnus Holmqvist.

Vilken nytta tycker du att fartkameror har?

– Det handlar ju om att förhindra olyckor och rädda människoliv, så de fyller en viktig funktion. Vi människor är rädda för höjder av naturen men vi har inte samma uppfattning när det gäller hastigheter och det är någonting man borde tänka på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!