Hans håller cyklarna rullande

Hans Pettersson på Solkraft vet hur man ska ta hand om sin cykel och han vet även vad man ska undvika för att den ska rulla problemfritt i alla väder. ”Om du sköter om din cykel så kan den hålla hur länge som helst”, säger Hans.

Hans Pettersson jobbar sedan tolv år tillbaka med att reparera cyklar på Solkraft Rosengård.

Hans Pettersson jobbar sedan tolv år tillbaka med att reparera cyklar på Solkraft Rosengård.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2018-09-20 09:00
undefined
Hans Pettersson jobbar sedan tolv år tillbaka med att reparera cyklar på Solkraft Rosengård.

I Solkraft Rosengårds verkstad sitter Hans Pettersson, 63 år, lutad över en cykel.

– Jag har alltid gillat att skruva i saker och jag trivs jättebra här, säger Hans Pettersson och kikar upp från cykeln.

”Kedjor som är smorda med motorolja brukar becka igen och vara alldeles kladdiga, nästan som tjära.”

Elisabeth Ögren, arbetsledare på Solkraft, berättar att de har stor omsättning på cyklar. Solkraft Rosengård reparerar kommuncyklar, hanterar cyklar från polisens hittegodsavdelning samt restaurerar och säljer cyklar som lämnas i återbruksstationen på Degermyran återvinningscentral i Skellefteå. Hittegodscyklarna står först ett par månader i väntan på att de ska efterfrågas av sina ägare innan Solkraft får möjligheten att reparera och sälja dem.

– Vi kan ha upp mot hundra cyklar ståendes här, ibland fler, säger Elisabeth Ögren.

Hans Pettersson som har reparerat cyklar i tolv år menar att cyklarna mår mer eller mindre bra beroende på hur de sköts. Ett fel som många gör är att ta in cykeln i värmen, men det ska man undvika menar Hans.

– Fettet i lagren torkar ihop och då slutar det att smörja. När vi rengör en sådan cykel får vi peta bort fettet i lagren. Ställ cykeln ute i kylan, då mår den bäst, säger han.

undefined
Smörj kedjan med en tunn olja, till exempel med växellådsolja, uppmanar Hans.

Att smörja cykelkedjan är också en åtgärd som de flesta klarar av att göra själv, men då är det viktigt att använda rätt typ av olja påpekar Hans.

– Man ska ha en tunn olja, inte motorolja. Jag brukar använda växellådsolja eftersom den inte suger åt sig så mycket skit. Kedjor som är smorda med motorolja brukar becka igen och vara alldeles kladdiga, nästan som tjära.

En inte helt oviktig detalj är att hålla däcken välpumpade.

– Har du för lite luft så nöter du däcket fortare och riskerar även att skada fälgen.

Dessa tre enkla åtgärder kommer att göra cykelägandet betydligt mer problemfritt, menar Hans. Dessutom kan var och en hålla ett öga på vajrarna. Är skyddshöljet trasigt så är det bara att byta ut dem.

Hans Pettersson menar att det inte spelar så stor roll vilken cykel man har, men gamla modeller av mountainbike kan bli kostsamma att reparera.

– Delarna är så dyra, allt från däck till sådant här skit, säger han leende och håller upp en växelkrans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!