Bolagets vinprovning – efter stängning

Olika druvor med olika egenskaper – men alla från provinsen Champagne i Frankrike. Systembolaget på Solbacken har i år börjat med vinprovningar – Norran hängde med när det skyddade mousserande vinet skulle provsmakas efter stängningstid

Veronicas Andersson höll tillsammans med kollegan Alina Lundmark i vinprovningen.

Veronicas Andersson höll tillsammans med kollegan Alina Lundmark i vinprovningen.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2023-12-25 17:45

På parkeringen bredvid ett till synes nedsläckt Systembolaget står några få bilar. Bortanför de närmsta hyllorna vid skyltfönstren skymtar dock en strimma ljus.

I en annan så strikt kedja när det gäller öppettider har de nu kvällsöppet. Det är nämligen dags för vinprovning.

Sedan i januari har Systembolaget på Solbacken hållit i vinprovningar. Dagen till ära är temat champagne, en skyddad dryck i form av mousserat vin från den franska provinsen Champagne.

undefined
Det var fyra viner som provades denna afton, tillsammans med ett alkoholfritt bubbel.

– Det speciella med provinsen Champagne är att marken är full av krita. Den är mjuk och porös, vilket vinrankor älskar, berättar Alina Lundmark, en av kvällens två handledare.

Provningen börjar med en presentation om dryckens historia, och med fakta om provinsen och de olika distrikten. Champagne är en exklusiv vara, druvorna skördas nämligen för hand, berättar Alina Lundmark.

Av omkring 500 butiker runt om i landet är det 20 som erbjuder vinprovningar. Av Systembolagets 6 000 anställda är 32 utbildade provningshandledare.

undefined
Totalt var det tolv platser på kvällens provning.

– Det visar att Skellefteå har ett stort intresse, det är fantastiskt! Intresset för mat och dryck ökar, säger Alina Lundmark.

Totalt är det tolv platser på kvällens provning. Här blandas olika viner med kontrasterande smaker av ost och salta chips. Allt för att undersöka vilka aromer som framhävs i kombination med vad. Deltagarna har sina egna teorier. 

– Man ska dricka champagne med sushi. Det är så jävla bra, säger Eva Modig.

– Under tiden man sitter här och äter chips och ost så förändras smakerna, menar Carina Lundberg.

Vissa har varit på vinprovning här innan, för andra är det första gången. Någon berättar om en resa till Frankrike i dryckens namn. En annan konstaterar att det ena glaset måste innehålla ett vin som lagrats i en ståltank. En tredje hävdar att det minsann måste vara lagrat i ekfat.

undefined
För framhäva aromerna av finns det olika sätt att gå tillväga. Se, lukta och smaka. På bilden Eva Modig.

Deltagarna jämför färgen i de olika glasen, och åsikterna går isär. Är drycken blek, ljus eller mörk? Svårt att avgöra verkar det som. Leif Lundberg blir harmlöst retad av sina bordskamrater. Han menar att en dryck är en viss färg och doftar på ett visst sätt, men de andra håller inte med. 

– Jag må vara både färgblind och doftlös men oftast har jag rätt ändå, säger Leif Lundberg.

Det pratas om petroleum och bensin i undertonerna. För en utomstående med en saknad av förkunskap kan det låta märkligt. Men kvällens gäster kan sin grej.

undefined
Druvorna i champagne skördas för hand, berättar Alina Lundmark.

Kvällen lider mot sitt slut och det blir dags för deltagarna att säga sitt om vinerna, samt genomgå den slutgiltiga prövningen – att gissa vilket vin som är vilket. Vissa gissar och träffar pricksäkert. Andra har inte lika tur. Men Alina Lundmark är ändå nöjd över deltagarnas insats:

– Det här var inte en lätt provning men ni klarade det bra, säger hon. 

Efter att ha avslöjat vinerna och priserna bakom konstateras att champagne är dyrt, det beror på hög efterfrågan och mindre utbud.

undefined
Under Systembolagets vinprovning lyssnade deltagarna fokuserat på handledarnas genomgång.

Allt som allt är deltagarna nöjda efteråt.

– Det är alltid intressant. Man blir aldrig dummare av att lära sig något, säger Carina Lundberg.

– Verkligen jättekul, instämmer Jyrki Kyllönen.                                                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!