– Mitt arbetsnamn för detta House of Games är The Two Towers som en hyllning till Sagan om ringen, på samma sätt som The Great Northern har en koppling till tv-serien Twin Peaks. Älvsbrinken passar perfekt för att placera hobbithålor i, säger Michael Stenmark till Norran Affärsliv.
På konferensen, som idag geomfördes på Skellefteå Kraft Arena med 250 deltagare, visade han en enkel bild på huset.
– Vi ska nu gå vidare och göra en mer smakfull presentation av hur det skulle kunna se ut, berättar Michael.
Han är väl medveten om att det ännu inte finns några beslut från tänkbara finansiärer för bygget.
– Men genom att uttala sina drömmar blir det fler som drömmer om det och till sist kommer spelhuset att bli verklighet. Det var samma sak när Skellefteå Game Lab startades 2014. Det var nog ingen som då kunde tro att Skellefteå och de övriga kommunerna som ingår i dagens kluster Arctic Game Lab skulle ha en så livskraftig spelindustri som vi har idag.
Förutom Skellefteå finns även Boden, Piteå, Luleå och Umeå med i Arctic Game Lab.
Michael Stenmark konstaterar att man i Boden, precis som i Skellefteå, valt att satsa hårt på spelindustrin.
– I Boden, som startar från noll, kan det redan om två år finnas utbildningar med 500 studenter som förkovrar sig inom områden som har anknytning till spelindustrin.
Vad som hänt där är att Boden Business Park nu byggs ut med två nya kontorsbyggnader till en kostnad av 100 miljoner kronor. Detta ska bli ett ”växthus” fyllt med utbildningar och företag inom de kreativa näringarna.
Michael Stenmark hoppas att man även ska kunna involvera Jakobstad, Uleåborg och Tromsö i klustret.
– På så sätt kan vi skapa en nordisk superregion för spelindustrin, menar han.
Per-Arne Lundberg, som sedan i januari är vd för Goodbye Kansas Game Invest, var också en av talarna på konferensen. Han var med om att bygga upp klustret inom spelindustrin i Skövde vid Gothia Science Park.
– 2001 utbildades vid Högskolan i Skövde de första dataspelsstudenterna och den första globala succén kom 2014.
Nu har fyra spel som blivit en internationell succé sett dagens ljus i Skövde och totalt ingår numera 28 spelföretag i klustret, berättar han.
Men Per-Arne betonar att spelindustrin i Skövde ännu inte står på egna ben.
– Det är viktigt att det finns ett kommunalt, regionalt och nationellt engagemang som drar sitt strå till stacken så att företagen kan växa. Hållbarhet och långsiktighet är det som gäller om man ska lyckas, säger han.
För deltagarna berättade Per-Arne Lundberg om kampen mot småstadsmentaliteten på en ort som är starkt präglad av Volvo, försvarsmakten och jordbruket.
– Det var många som tyckte att spelutveckling borde betraktas som en hobby och det fanns politiker som så sent som 2016 uttalade att det nu var dags att sluta satsa på spelindustrin och istället lägga krutet på bilindustrin.
För att stötta startup-företagen inom spelindustrin gjorde Per-Arne Lundberg och hans kollegor en hel del insatser som inte följde det gängse mönstret.
– Bland annat köpte vi flygbiljetter till spelföretagen så att de skulle kunna besöka spelmässor runt om i världen. Vi handlade också mat från matgrossisten Dafgård som de inte kunde sälja på den vanliga marknaden på grund av skadade förpackningar och fyllde spelföretagens frysboxar. Ibland måste man gå genvägar för att komma någonvart.
En viktig framgångsfaktor för Skövde är enligt honom att man tidigt enades om en gemensam vision för Game City of Skövde.
– En annan sak är att vi försökt lyfta den administrativa bördan från spelföretagen så att de kan koncentrera sig på att producera spel, säger han.