Det är tradition sedan många år tillbaka att Ernst Westerlund-dagen firas i november. Westerlund var journalist på Norran, arkeolog och författare - en drivande kraft för Skellefteå museum under ett halvt sekel.
Lördagens program bestod av en blandning och underhållning och kunskapsförmedling. Här fanns även utställningar och bokbord.
Robert Tedestedt berättade om den olympiske skidåkaren Lill-Järven Larsson vartefter Barbro och Karin Viklund lyfte fram några guldkorn ut den nyutkomna boken om Yttervik.
”Lottas lakejer” underhöll
För underhållningen svarade Lottas lakejer samt Agnate Holmström och Gun-Marie Tegefjord. Precis som Ernst Westerlund har Nisse Lindblom ända sedan unga år haft ett brinnande intresse för bygdens historia.
Han började tidigt prata med de äldre i Renbergsvattnet om deras liv och har ägnat åtskilliga timmar åt arkivforskning. Idag är han något av ett levande lexikon vad gäller bygdens kultur och lokalhistoria.
Äldsta kända träbyggnaden
Några av de insatser som denne mångkunnige man gjort lyftes särskilt fram vid prisutdelningen.
Han har till exempel dokumenterat och varit med och daterat en gammal lada i byn. Förutom att ladans väggar har inristade bilder av båtar från 1700-talet visade det sig att virket som ladan är byggd av fälldes 1587.
Därmed är ladan den äldsta kända träbyggnaden i Västerbotten.
Återställandet av Kyrkostigen
Nisse Lindblom han har även dokumenterat indelta soldaters liv, liksom den medeltida häststigen mellan Lidträsket och Lövånger samt skrivit om Burträsks skockens historia.
På 1980-talet såg han till att ett 30-tal unika gamla tallar, som på 1800-talet barkats att träden skulle ge mer tjära vid tjärbränning, skyddades som naturminne.
Sist men inte minst är det hans forskning som ligger även bakom återställandet av Kyrkstigen mellan Burträsk och Skellefteå.