Han misstänks för grovt hot med tillhygge och misshandel: ”Hon hindrades att lämna bostaden”

24-åringen misstänks för upprepade brott mot den närstående kvinnan: grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och misshandel. På fredagen häktades mannen i Skellefteå för grov kvinnofridskränkning. Han förnekar brott.

Häktningsförhandlingen mot 24-åringen hölls på fredagen i polishsuet i Skellefteå.

Häktningsförhandlingen mot 24-åringen hölls på fredagen i polishsuet i Skellefteå.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2019-12-13 18:00
undefined
Häktningsförhandlingen mot 24-åringen hölls på fredagen i polishsuet i Skellefteå.

Här kan du läsa mer om andra pågående rättsfall i Skellefteå som gäller två mäns misstänkta hot och våld mot närstående kvinnor:

Polisen ryckte ut till Boliden – 20-åring greps: Dödshotade kvinnan med tillhygge, tog strypgrepp på barnetVåldsdramat i by utanför Skellefteå: Han angrep kvinnan – under ett helt dygn

Det var i onsdags som 24-åringen hämtades in av polisen till förhör efter att det inkommit omfattande brottsmisstankar. Därefter togs beslut av åklagare om att mannen skulle anhållas.

De misstänkta brotten, som inträffat från i somras och fram till den 9 december, handlar så här långt om två fall av misshandel, flera olaga hot varav ett bedöms som grovt, olaga frihetsberövande samt övergrepp i rättssak.

Polisens viktiga råd

– Det olaga frihetsberövandet handlar om att mannen har hindrat kvinnan från att lämna bostaden. Därefter har kvinnan utsatts för flera brott, säger åklagare Jonas Fjellström.

Här kan du läsa Skelleftepolisens viktigaste råd, hur man ska gå tillväga ifall du själv, eller någon annan, utsätts för hot, våld eller kränkningar:

Marie utreder mäns våld och hot mot kvinnor: ”Prata med en vän, få skadorna dokumenterade – och sök hjälp”

FAKTA/Kvinnofridskränkning

Brottsrubriceringen infördes i brottsbalken 1998 och riktar sig mot upprepad och systematisk brottslighet som misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande, olaga tvång, överträdelse av kontaktförbud och skadegörelse.

Syftet är att se de samlade gärningarna som en helhet som inte var för sig behöver bedömas som grova brott, men där man sammantaget bedömer gärningen som grov.

Det avgörande för att döma en person för grov kvinnofridskränkning är att handlingarna tillsammans har utgjort en upprepad kränkning av kvinnans integritet och varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla.

Om inte tingsrätten anser att den samlade brottsligheten kan bedömas som grov kvinnofridskränkning förekommer det ändå regelbundet att gärningsmannen döms för flera enskilda brott, exempelvis misshandel och ofredande.

Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning är nio månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!