Han läste i kvinnans mobil – sedan ströp han henne medvetslös

Skelleftebon läste i kvinnans mobiltelefon, såg att hon haft kontakt med en vän till honom – och sedan spårade allt ur.
I soffan ströp han kvinnan medvetslös, visar polisutredningen.
Samma dygn lämnade den chockade kvinnan ett röstmeddelande till 38-åringen: ”Förklara dig, att du försökte strypa mig till döds”.

Han ströp kvinnan så att hon blev medvetslös. Den allvarliga anklagelsen riktas mot en 38-årig Skelleftebo som misstänks för grov misshandel mot en kvinna som han haft en relation med. ”Strypvåldet var livsfarligt”, påpekar åklagare Angelica Ahlström.

Han ströp kvinnan så att hon blev medvetslös. Den allvarliga anklagelsen riktas mot en 38-årig Skelleftebo som misstänks för grov misshandel mot en kvinna som han haft en relation med. ”Strypvåldet var livsfarligt”, påpekar åklagare Angelica Ahlström.

Foto: Arkivbild/Montage

Skellefteå2024-12-18 20:00

Nyheten i korthet

  • En 38-årig man från Skellefteå står inför rätta, anklagad för att ha strypt en kvinna till medvetslöshet efter att han läst i hennes mobiltelefon. Kvinnan, som han tidigare haft en relation med, lämnade sensre ett röstmeddelande till mannen där hon frågade varför han försökte strypa henne till döds.
  • Mannen förnekar brott och hävdar att han har minnesluckor från den aktuella kvällen. Åklagaren hänvisar till vittnesförhör, kvinnans egna fotografier av skadorna, rättsintyg och meddelanden som mannen skrivit.
  • Rättegången avslutas på fredag. Samtidigt lyfter polisen i Västerbotten fram att det pågår ett omfattande förändringsarbete för att öka trycket mot våldsutövare och ge stöd till våldsutsatta.

Det är en händelse kvällen/natten mellan den 31 oktober och 1 november som omfattar mycket grova brottsmisstankar mot en 38-årig man som är bosatt i Skelleftetrakten.

I ett senare skede gjordes en polisanmälan, mannen greps och häktades för en månad sedan. Den 5 december väckte Angelica Ahlström åtal och nu har rättegången inleddes vid Skellefteå tingsrätt.

Våldet har riktats mot en kvinna som han tidigare haft en relation med ”till och från under sex år”, som kvinnan beskriver det.

– Han har tagit strypgrepp om hennes hals ett flertal tillfällen samt tryckt och slagit henne i ansiktet ett flertal gånger. Våldet orsakade andnöd, medvetslöshet, smärta och blånader. Brottet ska bedömas som grovt eftersom strypgreppet var livsfarligt, sammanfattar Angelica Ahlström.

undefined
Efter att det gjorts en polisanmälan så greps den 38-årige Skelleftebon den 18 november. Han fördes till polishusets arrest i Skellefteå. Nu står han inför rätta för grov misshandel.

I förhör har kvinnan berättat att de träffades den aktuella kvällen, började dricka, hade kul, spelade musik och att ”allt var bra från början”.

Hon lade sedan upp ett inlägg på sociala medier som gillades av olika personer. När hon sedan kom tillbaka från ett toalettbesök såg hon att 38-åringen gått igenom hennes telefon.

Utifrån en konversation hon haft med en annan man uppstod någon slags svartsjuka hos 38-åringen, som också ringde upp personen.

När det konstaterades att ”inget har hänt”, sa kvinnan till 38-åringen något i stil med: Vad var det jag sa”.

– Då svartnade det för honom. Han tog strypgrepp med en hand, jag slog huvudet i ryggstödet på soffan. Sedan tryckte han ned mig i soffan och tog strypgrepp, sedan släppte han. Jag fick andnöd och blev livrädd och sa att han var helt sjuk i huvudet.

Då gick mannen på nytt till attack, tog nytt strypgrepp och satte sig gränsle över kvinnan och slog henne med den andra handen fyra-fem gånger.

Ur förhöret:

– Han släppte strypgreppet när jag började klösa. Sedan tog han ett nytt strypgrepp, och det blev svart. Jag minns inget mer efter det.

undefined
Urban Rönnblom är den åtalade 38-åringens offentlige försvarare. Rönnblom menar att det bland annat finns brister i rättsintyget kring delen som handlar om målsägandens medvetslöshet.

I polisförhör och vid rättegången har 38-åringen förnekat brott. Han har inte strypt kvinnan till medvetslöshet eller slagit henne i ansiktet.

Han har berättat att de hade druckit alkohol och haft diskussioner om olika privata saker:

– Jag tittade i hennes mobil och såg att hon haft samröre med en gammal kompis till mig. Sedan är det svart den kvällen, jag har minneslucka till på morgonen.

Förutom kvinnans uppgifter hänvisar åklagaren till vittnesförhör med två personer utifrån vad målsäganden har berättat, kvinnans egna fotografier av skadorna, rättsintyg som visar att hon ”försatts i ett livshotande tillstånd” på grund av medvetslösheten, meddelanden som 38-åringen skrivit samt kvinnans korta röstmeddelanden där hon frågade varför han försökte strypa henne till döds.

– Vi menar att det finns tveksamheter i rättsintyget, oklarheter i utlåtandet kring kvinnans medvetslöshet, säger Skelleftebons advokat Urban Rönnblom.

Rättegången avslutas på fredag med genomgång av en försenad personutredning av 38-åringen samt att åklagare och advokat ska plädera i påföljdsfrågan.

undefined
Kommunpolis Ewa Öberg Öström påpekar att det bland annat ska satsas ännu mera på brottsförebyggande åtgärder: ”Och i samverkan med bland annat Länsstyrelsen så har vi höjt kunskapen, framför allt med socialtjänsten och sjukvården, om hur lagstödet kan nyttjas i vår dagliga samverkan”.

Lagom till storhelgerna lyfter flera inom polisområde Västerbotten fram olika utredningsåtgärder för att bekämpa våld i nära relation.

Två av dessa är David Nyström, gruppchef för Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation” och kommunpolisen Ewa Öberg Öström, som i många år arbetat med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder.

De påpekar att det inom polismyndigheten pågår ett omfattande förändringsarbete.

– Vi ökar trycket mot våldsutövarna. Samtidigt som vi fortsätter att ge stöd och skydd för våldsutsatta så kommer vi successivt att öka det polisiära trycket mot våldsutövarna, de som bär ansvaret för våldet. En del i detta är att kartlägga och rikta operativa åtgärder och riskreducerande insatser mot de individer som bedöms ha störst risk att begå grova våldsbrott mot kvinnor, säger David Nyström.

Ewa Öberg Öström:

– Vi utvecklar det brottsförebyggande arbetet. Vi följer upp kontaktförbud, identifierar riskhöjande faktorer och gör hot- och skyddsbedömningar. Vi utvecklar också arbetet med fridsinsatser, exempelvis dörrknackning och besök i miljöer såsom skolor och krogar. Runt om i Västerbotten har vi besökt tusentals människor i deras hem för att prata om våldet och vikten av att våga tipsa polisen. Vi har informerat skolpersonal om kopplingen mellan uppväxtmiljön och risken för att hamna i en utsatt relation eller att själv bli våldsutövare.

Råd/Brott i nära relation

Flera poliser i Västerbotten understryker att fler måste lägga sig i och ta sitt ansvar. Ewa Öberg Öström och David Nyström påpekar:

– Samverkan är avgörande: med kommuner, socialtjänst, vården, psykiatrin, kriminalvården och frivilligorganisationer. Att dela med sig av information är centralt och det lagliga stödet för att bryta sekretess vid oro för våld i nära relation måste användas i högre grad.

Och vidare: 

– Vi stärker kunskapen inom polisen. Nya interna utbildningar omfattar kunskap om våld i nära relation och sexualbrott, normaliseringsprocessen, riskhöjande faktorer, riskbedömningar och traumapåverkan. Vi arbetar med att höja kunskapen hos alla poliser i yttre tjänst. Tack vare det har vi kunnat identifiera och sätta in åtgärder mot våldsutövare som inte var kända av polisen.

De vill i punktform framhålla:

• Även om det saknas vittnen till många av de våldshändelser som tiotusentals kvinnor utsätts för, vet vi inom polisen att det inte saknas människor som har sett tecken eller känt oro över att något inte stämmer.

• Det kan vara en kollega som undrar över blåmärken, anhöriga som märker att en dotter eller syster drar sig undan, en granne som hör dunsar och skrik eller personalen på akuten som har svårt att tro på förklaringen till en skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!