Våldsdramat inträffade i en by i Västerbottens inland den 7 december. Mannen, som är i 50-årsåldern, greps av polisen i anslutning till händelsen och häktades ett par dagar senare av Skellefteå tingsrätt.
En månad efter häktningen väckte åklagare Perla Frohm åtal, det fanns misstankar om två fall av misshandel samt ett olaga hot som ska ha inträffat i slutet av november samt den 7 december.
Nyligen hölls rättegången och nu har Skellefteå tingsrätt meddelat domen.
Han döms för ett fall av misshandel och ett olaga hot mot kvinnan. Den andra punkten om misstänkt misshandel frikänns han från.
Det påpekas att misshandeln ”utövats mot en närstående i det gemensamma hemmet”.
Påföljden blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot missbruksproblemen. Missköts denna vård väntar tre månaders fängelse.
Tingsrätten följer frivårdens förslag om tre månaders missbruksvård på behandlingshem och därefter elva månaders eftervård.
Mannen ska vara fortsatt omhändertagen tills dess att han placerats på behandlingshemmet.
Mannen menade att det var han som blev angripen av kvinnan den 7 december, och att han i samband med detta utdelade ett slag med öppen hand som träffade hennes näsa.
Kvinnan berättade att mannen, när hon satt i soffan, kom fram och började rikta anklagelser mot henne:
– Han tog strypgrepp runt min hals och tryckte ned mig i soffan. Jag kippade efter luft, sedan spottade han snusen på mig och höll för min mun. Jag försökte ta mig loss och bet honom i ena handleden. Då slog han mig två gånger i ansiktet, det började blöta kraftigt från näsan. Senare skickade han ett meddelande att han skulle döda min katt.
Efter våldsdramat flydde kvinnan till en granne som fick vittna vid rättegången:
– Det ringde på dörren på natten, hon stod där blodig och darrade och grät, berättade grannen.
Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå har under flera år arbetat med utredningar som gäller ”brott i nära relation”.
– Det finns flera kännetecken kring utredningar då vi fått fram tillräckligt med bevisning så att åklagaren kan gå vidare med åtal och det blir en rättegång. Här handlar det ofta om att vi kallas till brottsplatsen i direkt anslutning till händelsen. Som alltid är det oerhört viktigt med snabba förstainsatser; hålla förhör med mannen och kvinnan, säkra bevisning, få koll på eventuella vittnen.
– Det framkommer ofta att det inte är en enskild händelse som kvinnan gjort en anmälan om, hon har ofta levt en lång tid i ett destruktivt förhållande där psykisk och fysisk misshandel förekommit. Det ska också påpekas att alkoholen och dess följder nästan alltid har en kraftig påverkan på vår typ av ärenden. Alkohol är inte en bra konfliktlösare, tillägger Lars-Marthin Markstedt.
Åsa Lööv Wesslund är utvecklingsledare vid Centrum mot våld i Skellefteå. De arbetar med tre inriktningar: kvinnofrid, barnafrid (barn som bevittnat våld) samt behandling för utövare av våld (förkortas BUV).
Hon har vid upprepade tillfällen påpekat i Norran:
– Det är inte okej att bli utsatt för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld, hemmet ska vara en trygg plats. Om man utsätts för våld av sin partner eller om man själv utövar våld mot partner så kom ihåg: det finns hjälp att få.