Åke vill odla lax och gurkor på Ica

Ica-handlaren Åke Persson har drivit Ica Maxi på Solbacken i tio år. Nu har han börjat bygga ett växthus i butiken där runt 60 000 gurkor ska skördas varje år. ”Tanken är att vi ska bli mer självförsörjande och att inte vara så beroende av andra”, säger han.

Åke Persson började jobba som handlare 1980. Han säger att mycket har förändrats sedan starten.

Åke Persson började jobba som handlare 1980. Han säger att mycket har förändrats sedan starten.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skellefteå2022-11-03 17:30

Åke Persson är välkänd bland kunderna på Ica Maxi Solbacken. Stammisar säger hej till honom när han promenerar genom butiken. Han började jobba på Solbacken 2012 men han har arbetat som handlare sedan 1980. Han berättar att mycket har förändrats sedan starten.

undefined
Åke Persson berättar att idén till växthuset kom från ett studiebesök till butiken Whole Foods i USA.

– När jag började så hade man ingen kassa. Vi plockade fram maten åt kunderna och det fanns inga datorer. Allt var manuellt. Man tog in djuren och styckade dem, säger han och fortsätter:

– Det var ett helt annat slit. Första butiken jag hade var 76 kvadratmeter. Det var en liten butik i Stockholm. Där skötte man allting själv. När man slutade för dagen så gjorde man bokföringen och betalade alla fakturorna på nätterna.

Nu vill Åke även börja odla varor på Ica Maxi Solbacken. Idén kom efter ett studiebesök på livsmedelsbutiken Whole Foods i New York.

– Där odlar de väldigt mycket. De är nästan självförsörjande på frukt och grönt. På det sättet så slipper de alla mellanhänder, säger Åke Persson.

undefined
Växthuset väntas stå klart nu i november.

Planen för butiken är att i första hand odla gurkor och färska kryddor i ett vertikalt växthus ovanför ingången till butiken. Eftersom grönsakerna kommer att odlas i ett växthus kommer de att kunna växa året om. Byggandet av växthuset har redan börjat.

– Vi kommer att skörda på morgonen och sedan kommer du som kund kunna köpa dem senare under dagen i butiken, säger Åke Persson och fortsätter:

– Det kommer inte vara några tillsatser. Det kommer vara helt naturligt.

undefined
Åke Persson tittar även på att odla både lax och grönsaker på Ica Maxis parkering.

Förhoppningen är också att kunna odla andra grönsaker i framtiden. Växthuset väntas vara klart nu i november.

Efter det första växthuset är på plats vill Åke expandera verksamheten.

– Vi har större planer på att bygga en grönsaksodling ute. Vi får se om det går. Vi tittar på att göra ett tak över parkeringen och kunna ha ett växthus ovanpå det, säger han.

undefined
Åke Persson började jobba som handlare 1980. Han säger att mycket har förändrats sedan starten.

Som ett komplement till växthusen tittar Åke också på att börja odla lax på parkeringen.

– Om man ska få ett riktigt kretslopp ska man ha en laxodling. Näringen från fisken används då i odlingen så att det blir ett helt slutet kretslopp. Det håller på att byggas ett sånt i Östersund, säger han.

Är det inte svårt att bygga ett tak på hela parkeringsområdet?

– Jo, alternativt bygger vi tak på personalparkeringen vilket vi också tittar på.

undefined
Växthuset byggs precis ovanför ingången till butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!