Gisslandramat på Hällbyanstalten, som en man dömd för mord i Skelleftehamn 2019 stod bakom, aktualiserade frågan om hur det är att arbeta med att förhandla.
Rasem Chebil jobbar inte bara som vanlig polis i Skellefteå, utan sedan 2015 också som förhandlare.
– Jag blev uppmanad att söka på grund av min bakgrund. Jag är andra generationens invandrare och pratar tunisiska, en typ av arabiska. Jag sökte och det var en tuff urvalsprocess med stresstester och intervjuer, men jag blev vald, berättar han.
Egentligen tycker han att det borde finnas fler förhandlare i Skellefteå.
– Vi borde vara fyra i alla fall, för man ska helst vara två vid varje förhandling.
Han är en av 20 förhandlare i Region Nord och en av sex i Västerbotten. Rollen bygger på frivillighet och han kan närsomhelst få ett larm och behöva rycka ut på kvällar, helger och semestrar. Det kan röra sig om personer som ska gripas, men som vägrar överlämna sig. Majoriteten av ärendena har med psykisk ohälsa och missbruk att göra.
– Det kan handla om att någon hotar att skada sig själv eller hotar att göra illa någon annan. Det senaste jag förhandlade om var en man som hade låst in sig i en lägenhet i Skellefteå och hotade att skada de som kom in med kniv.
Hur gör du en sådan gång? Hur pratar du med dem?
– Man måste tänka att det är den värsta krisen som personen har haft, och att personen kanske aldrig haft med polisen att göra. Man får försöka få dem att tänka rationellt och framförallt lyssna på dem.
Vilka situationer sticker ut?
– Jag har varit på skjutningar, både i Norrbotten och i Örnsköldsvik, så det är nog just när det är vapen inblandat. Eller när någon vill ta livet av sig och sitter med ett vapen.
Han säger att varje förhandling är unik och alltid innehåller komplexa delar.
– Och det händer ju att en person skjuter sig själv eller andra under tiden förhandlingen pågår och då får man inte ta det personligt. Men jag har aldrig råkat ut för det själv.
Vad är det svåraste med rollen?
– Att etablera kontakt med personen, att inleda förhandlingen och få folk att delta. Och är det dessutom andra personer inblandade så blir det väldigt svårt.
Vad är belöningen?
– Belöningen är när ingen, varken personerna eller polisen, blir skadade. Och när personerna får hjälp med sina problem.