Både Erik och Hampus är erfarna företagare. Hampus driver ett eget marknadsföringsföretag och Erik driver sedan sex år tillbaka företaget Norr Gross. Nu har duon startat det gemensamma bolaget Meat District.
Idén är att sälja kött via en webbshopp som sedan packas och skickas direkt hem till kunderna. Webbshopen har premiär om två veckor. Erik berättar att idén kom från att han tidigare sålt kött till sina vänner via Norr Gross.
– Bara genom att fråga folk jag känner så har jag sålt två till tre hundra kilo varje sommar, säger han:
– Jag har hela tiden tänkt att det borde finnas fler som vill köpa det här. Alla som har köpt det har uppskattat det jättemycket. Sedan var det en gång som Hampus kom in och skulle köpa dricka åt sitt företag. Då frågade jag honom om han ville starta Meat District.
Hur hålls köttet fräscht om man kör det hem till folk?
– Kött behöver hållas i nollgradigt för att ha ett långt hållbarhetsdatum. När det kommer hit så förvarar vi det i nollgradigt. Sedan skickar vi dem med Bring. Då kommer köttet i kontakt med lite högre temperaturer, kring fyra grader. Då blir hållbarheten kortare. Därför rekommenderar vi våra kunder att portionera upp det och sedan frysa det, säger Erik Svärd.
Kunden får en notifikation i mobilen när leveransen kommer. Meat District ska sälja viltkött från Sverige och nötkött som importeras från USA.
– De gårdar vi köper från har 100% gräsbetande djur och har ingen antibiotika alls i köttet. Det är ganska få som gör på det sättet i Sverige. Oftast är det så att kornas mat inte är speciellt bra, man fyller det med protein eller pellets, eller så har man antibiotika i köttet. Det vill vi undvika, säger Hampus Evers.
Hur miljösmart är det att importera kött från USA? Finns det inte bra kött i Sverige?
– I Sverige är köttindustrin i stor utsträckning en produktion. Så de har inte samma kvalitet. Just för att det krävs att man är noggrann i processen. Det finns även vissa gårdar i Sverige som är sjukt duktiga på att ta fram bra kött. De skulle vi också gärna vilja samarbeta med, säger Erik Svärd.
– Det är en lång flygtransport men det vägs upp av att man har riktigt bra förhållande på de gårdar som vi handlar ifrån, säger Hampus Evers.