– Det är relativt vanligt att mindre delar av solen förmörkas, det händer två-tre gånger per år, men att en så här stor del täcks är ovanligt, säger Marianne Eik, rymdpedagog vid Umeå universitet.
Hur kommer vi att märka av detta?
– När det är större solförmörkelser så faller temperaturen, det blir mörkare och fåglarna kan skuta kvittra. Idag är det inte lika tydligt, man får vara lite uppmärksam för att märka av det. Men möjligheten är ändå stor om spanar på lunchen.
Vad ska man tänka på om man vill se solförmörkelsen?
– Det är viktigt att man aldrig tittar rakt in i solen, inte ens om man har solglasögon. Det man kan göra är att ta en gammal kikare och rikta den mot solen, men utan att titta i den, och låta bilden projiceras på ett vitt papper.
En solförmörkelse uppstår när månen hamnar mellan solen och jorden, så att månens skugga faller på jorden. En total solförmörkelse, alltså där hela solen täcks, är mycket ovanlig. Senaste gången det gick att skåda en total solförmörkelse i Sverige var 1954 och nästa gång det beräknas inträffa är 2116.
Dagens solförmörkelse beräknas synas som mest mellan 12.30 och 13.00 i Skellefteområdet.
Hur kommer du själv att följa förloppet?
– Jag kommer att hålla utkik. Vi har ett stort teleskop som filtrerar bort det farliga ljuset som vi kan titta i så det kommer jag att göra.
Så här såg det ut härom året när det var en partiell solförmörkelse i Norran-området. Filmen tagen med time-laps under ett par timmars tid: