Det har uppmätts olagligt höga halter av farliga luftföroreningar i Skellefteå vilket gjorde att Naturvårdsverket år 2021 krävde en åtgärdsplan, rapporterar Ekot. Kravet var att kommunen skulle ha det på plats inom två år, vilket inte kommunen har levt upp till. Det kan leda till att Sverige blir bötfällda av EU.
– Det är så klart en nackdel att vi inte har några möjligheter att egentligen göra någonting utöver att ge rådgivning. Men kommunen ska ju följa lagstiftningen, säger Henrik Larsson vid Naturvårdsverkets luftenhet, till Ekot.
Vissa dagar är nivåerna av skadliga partiklar – PM10 – så höga att risken att invånare dör i förtid av hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer, om man utsätts för luften under en längre tid, rapporterar Ekot.
Men enligt kommunens planeringschef Lars Hedqvist ligger ansvaret hos staten, bland annat för att E4 löper genom staden och att det saknas tågförbindelser. Han lyfter att kommunen utökat kollektivtrafiken och minskat antalet parkeringsplatser i Skellefteå och att det i vår kan vara klart med ett åtgärdsprogram.
– Huvudproblemet ligger på staten helt enkelt. Det är de som borde göra någonting, säger Lars Hedqvist till Ekot.
Mejl mellan Skellefteå kommun och Naturvårdsverket visar att kommunen tidvis väntat i över ett år med att svara myndigheten eller inte svarat överhuvudtaget, enligt Ekots granskning.
EKOT: Varför har du inte svarat på mejl från Naturvårdsverket om det här?
– Jag har definitivt svarat på mejl, men vi är i en väldigt utmanande situation med all den här samhällstillväxten så svaren har kommit lite sent, absolut.