Hälsocentraler kan slås ihop i kluster

Primärvården är inte likvärdig i länet. Flera hälsocentaler föreslås därför samarbeta. Det kan innebära längre resväg för patienter men också fasta vårdkontakter.

Norsjö är en av hälsocentralerna som snart kan komma att ingå i ett av klustren av hälsocentraler i Skellefteåområdet.

Norsjö är en av hälsocentralerna som snart kan komma att ingå i ett av klustren av hälsocentraler i Skellefteåområdet.

Foto: Lotta Olovsson/Region Västerbotten

Skellefteå2020-05-14 07:00

Det kan en hel del förändringar på hälsocentralerna i Skellefteå framöver. Ett förslag har tagits fram som innebär att hälsocentralerna ska samarbeta i tre kluster om fyra hälsocentraler i Skellefteå och Norsjö. Även i Umeå föreslås en sådan klusterbildning.

Bakgrunden är att hälsocentralerna i både Skellefteå och Umeå har haft olika förutsättningar att bedriva sina verksamheter. De har olika många listpoäng, rekryteringsmöjligheter, tilläggsuppdrag och ledarskap. Därför har de heller inte kunnat erbjuda ett jämlikt utbud gentemot patienterna överallt. Det vill man alltså ändra på nu.

– Framför allt handlar det om en förändring i ledningsstrukturen där vi får större planeringsbara enheter. Hälsovalet, där man är listad på en hälsocentral, har varit ett hinder för samarbete då hälsocentralen som patienten listats vid har behövt betala en avgift om patienten gått till en annan enhet för vård, säger närsjukvårdschef Camilla Andersson.

Skellefteå skulle enligt förslaget få tre så kallade basenheter istället för tolv enskilda hälsocentraler; nord (Morö Backe, Kåge, Byske, Ursviken), syd (Anderstorp, Burträsk, Lövånger, Bureå) och väst (Heimdall, Erikslid, Boliden, Norsjö). Varje basenhet har en verksamhetschef och ett antal avdelningschefer.

Tanken är att det ska ge samordningsvinster när det gäller exempelvis kompetens, resurser, semestrar och sjukfrånvaro. På så sätt blir organisationen också mer hållbar och effektiv. 

Syftet är också att vården ska bli likvärdigare och förhoppningen är att patienterna ska få större möjligheter till en fast vårdkontakt. Samtidigt kan det innebära längre resväg för patienterna. 

– Nackdelen är att man kan bli hänvisad till en annan hälsocentral för exempelvis gruppaktiviteter. Fördelen är att det kan gå snabbare att få ihop ett tillräckligt stort underlag till gruppen om man samarbetar om det flera hälsocentraler, säger Camilla Andersson.

Hon tillägger att Skellefteå är i ett knepigt läge när det gäller bemanning av läkare till skillnad från Umeå.

– Men självklart hoppas vi få fasta vårdkontakter här också. I Umeå har man exempelvis samarbete mellan hälsocentraler i staden och i kranskommunerna, säger Camilla Andersson.

Beslut om förändringen ska tas i hälso- och sjukvårdsnämnden 20 maj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!