Hälsocentral i Skellefteå hårt drabbad av covid-19

Efter en växande sjukfrånvaro vid Heimdall hälsocentral i förra veckan togs beslutet att provta hela personalstyrkan. Tio personer har nu bekräftats sjuka i covid-19. ”Vi har vidtagit flera säkerhetsåtgärder”, säger Sonja Sundqvist, verksamhetschef.

Tio anställda vid Heimdall hälsocentral visade sig vara sjuka i covid-19 då hela styrkan testades i förra veckan.

Tio anställda vid Heimdall hälsocentral visade sig vara sjuka i covid-19 då hela styrkan testades i förra veckan.

Foto: Per Strömbro

Skellefteå2020-11-09 15:56

Samtliga patienter med bokade tider under måndagen och tisdagen har kontaktas för att om möjligt skjuta upp besöken. Hur det blir senare i veckan beror på utvecklingen, säger Sonja Sundqvist, verksamhetschef vid Heimdall hälsocentral. 

– Just nu erbjuder vi bara akut verksamhet och provtagning. Hur det blir på onsdag måste vi återkomma till. Vi vill inte ställa in något i onödan, därför kan det bli en del hastiga beslut, säger hon.

Alla patienter som berörs av avbokade tider kommer att kontaktas personligen. 

Region Västerbotten meddelade i ett pressmeddelande under måndagen att även vaccinationerna i början av veckan är inställda, eftersom de inte vill ”riskera att riskgrupper kommer till Heimdall just nu.”

Men andra patienter är välkomna för akuta besök – hur garanterar ni deras säkerhet?

– Tillsammans med Vårdhygien kom vi fram till att det inte var nödvändigt att avboka allt. Det finns ingen anledning att känna oro om man behöver besöka oss för något akut. Vi har vidtagit flera säkerhetsåtgärder, vi tillämpar också fysisk distansering och använder munskydd. Risken att bli smittat ska inte vara större här, säger Sonja Sundqvist.

På Heimdall arbetar totalt cirka 36 personer. Det är med andra ord nästan en tredjedel som drabbats av covid-19. Hur personalen ifråga smittats, via arbetet eller ute i samhället, går inte att svara på än, fortsätter hon. Smittspårning pågår för tillfället och alla kommer att testas igen innan de återgår i arbete. 

undefined
Sonja Sundqvist är verksamhetschef för Heimdall hälsocentral.

Har personalen smittats via sitt arbete?

– Det är klart att risken finns, men personalen ifråga har arbetat på olika våningsplan och alla har inte heller delat lunch- och fikarum, så det är inte helt enkelt att veta. Däremot finns det allmän spridning i samhället nu, ett insjuknande som ökar i regionen som helhet och även i Skellefteå, säger Sonja Sundqvist.

Vilka yrkeskategorier har drabbats?

– Det är alla kategorier, alltifrån sjuksköterskor och doktorer till labbpersonal, säger hon. 

Region Västerbotten analyserade i förra veckan rekordmånga prover, drygt 10 000. 

– För att kapaciteten ska räcka till är det viktigt att bara de med symtom eller de som har uppmanats att testa sig via en smittspårning tar prov, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!