SPF Guldstadens ”Café Livslust” har gästats av Daniel Haarala från räddningstjänsten i Skellefteå. På ett lättsamt och informativt sätt berättade han om hur man kan förhindra att det börjar brinna samt hur man ska agera om olyckan ändå är framme.
Daniel har jobbat inom räddningstjänsten sedan 2006. Han är brandingenjör och chef för ”olycksförebyggande”, det vill säga brandtillsyner, utbildningar med mera. Utryckande verksamhet är dock den stora delen av arbetet. Inom kommunen finns elva brandstationer med 45 brandmän och befäl i beredskap dygnet runt. Totalt är 150 brandmän sysselsatta, vilket borgar för god säkerhet för oss medborgare.
I Skellefteå är brandmännen heltidsanställda. Vid övriga stationer jobbar man deltid, vilket betyder att man har ett annat arbete och rycker ut vid larm. I Kalvträsk finns det ett räddningsvärn (frivilliga).
Uppdraget som räddningstjänsten har är främst förebyggande arbete samt att rädda människor, miljö och egendom.
Utryckning till bränder i byggnader är vanligast, följt av insats vid trafikolyckor.
Sedan följer utryckning vid skogs- och gräsbränder, här är vädret styrande för hur många sådana bränder det blir.
Man rycker även ut vid olika typer av olyckor, som den enskilde inte kan hantera själv. Detta kan även gälla djur som råkat illa ut.
73 procent av de som larmar får hjälp inom tio minuter. 98 procent får hjälp inom 20 minuter.
Sedan informerade Daniel om en hel rad av förebyggande åtgärder för att förhindra att brand uppstår, men även hur man ska agera när olyckan är ett faktum: Brandvarnare är ett måste, pulversläckare borde också finnas i varje hem liksom brandfilt.
Stäng dörren om brand uppstår samt ring 112 var det råd Daniel gav till åhörarna, vilket uppgick till drygt 60 personer.