Guide till några av sommarens arrangemang

Välkommen att stanna till när du är på resa i norr. Här berättar vi om ett urval trevliga arrangemang.

Summertime Music & Life Festival är en av Norrlands största festivale som lockar alla åldrar.

Summertime Music & Life Festival är en av Norrlands största festivale som lockar alla åldrar.

Foto: Ingela Lekfalk

Skellefteå2024-06-14 11:00

2 juni–1 september Sveriges största konstsalong Bothniasalongen är ett samarbete mellan två län och fem platser som äger rum vart femte år med målet att lyfta fram konstnärskap med koppling till de nordliga regionerna. I år finns konstsalongen att besöka i Nordanå utställningsrum. 

12 juni–14 juli. Sommarteatern ”Spelman på taket” utomhus. Sommaren 2024 sätter Västerbottensteatern upp klassikern ”Spelman på taket” i Medleforsparken. Musikalen är en klassiker från 1964 som satts upp om och om igen runt om i hela världen, men den har nu fått en extra samtidsaktualitet i och med kriget i Ukraina då den judiska byn i pjäsen terroriseras av ryssar, som i slutet tvingar bort dem från sina hem. 

undefined
Årets sommarteater blir ”En spelman på taket”.

17–27 juni Öppen kammare i Bonnstan. Kyrkstaden, eller Bonnstan som den benämns lokalt, har anor från 1600-talet. Den byggdes upp socknens bönder och användes för övernattning i samband med kyrkobesök och andra ärenden. Bonnstan är en av 16 bevarade kyrkstäder i Sverige och är ett levande kulturarv.

27–30 juni. Summertime Music & Life Festival. Summertime är en av Norrlands största festivaler tillsammans med Storsjöyran i Östersund och Brännbollsyran i Umeå. I år kommer bland annat artister som Jessie J, Molly Sanden, Hooja, Otto Knows, Asme, The Gems, Måns Zelmerlöw, John De Sohn, Perzzona och Linus Lee att uppträda. Platsen för Skellefteå Summertime är Norrvalla Idrottsplats eller som det kallas i folkmun – Norrvalla Festivalområde.

undefined
Summertime Music & Life Festival är en av Norrlands största festivale som lockar alla åldrar.
undefined
Jessie J kommer till Music & Life Festival i Skellefteå.
undefined
Stort utbud av festivaler och artister under sommaren 2024 i Skellefteå.

28 juni Pippi på de sju haven med gratis entré på Nordanåområdet.

28 juni ”Folkmusik i sommarnatten” har en lång tradition med början på 1980-talet. Konserten består av flera olika musiker och grupper som spelar två till tre låtar vardera. Arrangemanget är en del av Kyrkhelgen i Skellefteå och äger rum i Landskyrkan. Gratis inträde.

29 juni–30 juni Traditionsenligt marknad på torget mitt i Bonnstans hjärta. 

30 juni Byaloppis i Klutmark

2–3 juli Burträsk marknad med lokala delikatesser och hantverk.

5–7 juli. Skellefteå Outdoor Beach Soccer. På Bovikens Havsbad Skellefteå FF arrangerar Norrlands häftigaste strandevenemang, Skellefteå Outdoor Beach Soccer. En av Sveriges absolut största beachturneringar.

undefined
Den klassiska beachfotbollen är tillbaka med start 5 juni.

5 juli Countryfestivalen i Skråmträsk är festivalen som bjuder på musik från både lokala talanger och internationellt kända artister. Livemusiken startar klockan 18.00 och fortsätter non-stop ända fram till 00.30. Tag med din egen campingstol för en bekväm kväll. Evenemanget erbjuder gratis bussresor för privatpersoner från Skellefteå busstation. 

undefined
Mikael Lundgren anordnar Skråmträsk Countryfestival även 2024.

4–6 juli. Medeltidsdagarna. Dagarna arrangeras på Kyrkholmen i Skellefteå. Barnen har en speciell plats under medeltidsdagarna och kan bland annat delta i hjältespelet Öns väktare. Utöver detta får besökarna uppleva tornerspel, riddarnas kämpalek, prova på bågskytte, olika medeltida hantverk, lyssna på fantastiska föreläsningar och delta i workshops. Besökarna kan även njuta av medeltida musik och underhållning från medeltidsartister samt mycket mer. Gratis inträde.

undefined
Sävenäs Pop- ochVisFestival lockar alla åldrar till dans.
undefined
Vacker natur ute på Gåsören där den traditionsenliga Örocken äger rum.

10 juli Örock på Gåsören i Skellefteå skärgård. Nordisk Sjötaxi kör med taxibåtar ut till Gåsören. Båtarna utgår från Kurjovikens Havsmarina i Skelleftehamn.

13 juli. Norrlandsveckan. I sommar körs finalen av den uppmärksammade rallycrosstävlingen på Klutmarksbanan utanför Skellefteå. 

undefined
Bursträsksvängen lockar alltid mycket folk som vill ta del av folkmusik, mat och dans.

18–20 juli Burträsksvängen. En folkmusikfestival i Burträsk där det bjuds på musik och dans under fyra dygn. Det mesta är gratis. Under lördagen anordnas även en mat och hantverksmarknad.

19–20 juli Trästockfestivalen är en årligt återkommande musikfestival i Skellefteå som arrangeras på Nordanåområdet i Skellefteå. Gratisfestivalen arrangeras av Kulturföreningen Mullberget med hjälp av ungdomars ideella arbete. På området tillåts ingen alkoholförtäring, varför ingen åldersgräns finns för festivalen. På Trästockfestivalen blandas större svenska artister och grupper med mindre lokala band som ibland står på en större scen för första gången. 

undefined
Manistar på Trästockfestivalen 2023.

26–28 juli. Lag-SM i discgolf. Det kommer avgöras SM-tävlingar i Skellefteå under sommaren. Det när Skellefteå discgolf arrangerar lag-SM ute på discgolfterminalen i Bergsbyn.

27 juli Sävenäs Pop och Visfestival. Med himlen som tak låter Sävenäs Pop & Visfestival stadens lokala artister ta plats i Kurjovikens havsmarina. En liten och intim festival i fantastisk miljö.

undefined
Lag-SM i discgolf kommer till discgolfterminalen i Bergsbyn den 26–28 juli.

1–4 augusti. Scandinavian Festival of Speed. På Drivecenter Arena i Fällfors är det en bilfestival fullspäckad med bankörning, drifting, utställningsbilar, livekonserter, god mat och kalla drycker. 

8 augusti Tommy Körberg - Grand Finale Efter att ha spelat för utsålda hus i Stockholm och Göteborg kommer Tommy Körberg till Skellefteå och Sara kulturhus med sin show.

10 augusti Skördemarknad i Lövångers kyrstad. Skördemarknadsförening håller marknad två gånger per år i Lövånger Kyrkstad. På marknaden säljs hemproducerade och hemtillverkade produkter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!