Bli kvitt ogräs i stenläggningen – en gång för alla

Är du också less på att fula ogrästuvor sticker upp mellan dina stenplattor titt som tätt, trots idogt rensande? Men vilka knep för att bli av med det ovälkomna gröna är värda att lägga tid på? Vilka fungerar och vilka fungerar inte? Vi tog ett snack med en utbildad trädgårdsmästare för att ta reda på saken.

Enligt trädgårdsmästare Hanna Lundqvist finns det bra och mindre bra sätt att få bort ogräs på.

Enligt trädgårdsmästare Hanna Lundqvist finns det bra och mindre bra sätt att få bort ogräs på.

Foto: Evelina Lindfors/VK

Skellefteå2023-09-23 09:59

Att strö på salt är en relativt både enkel och billig lösning på problemet, men inte speciellt nyttig, enligt trädgårdsmästaren Hanna Lundqvist, som är uppvuxen i Jörn och numera arbetar i Umeå.

– Eftersom salt löses i vatten finns det en stor risk att gräsmattan och andra växter intill eller under plattläggningen, som till exempel trädrötter, tar stryk eftersom en hög salthalt i jorden gör att växterna får svårare att ta upp vatten och näring. Enligt kemikalieinspektionen får faktiskt inte vanligt salt användas mot växtlighet, säger hon till VK.

För att förebygga ogräs kan det enligt Hanna Lundqvist vara bra att ha vissa saker i åtanke, till exempel att rester från gräsklippning och löv som får ligga kvar på stenläggningen så småningom blir jord och näring som gärna regnar ner i mellanrummen. Det bästa man kan göra för att undvika att ogräs kommer upp mellan markstenen titt som tätt är att göra det ordentligt från början.

undefined
”Mitt absolut bästa tips är mekanisk ogräsrensning. Ogräsrensa för hand!”, säger Hanna Lundqvist.

– Steg nummer ett för att begränsa ogräsets framfart mellan stenplattor är anläggningen. Med markduk under och en bra fogsand med fyrkantiga korn som packas hårt mellan plattorna blir det svårare för ogräset att ta sig igenom eller få fäste i mellanrummet, säger Hanna Lundqvist.

Men om du redan har en anlagd stengång eller plattsättning kanske du inte känner för att riva upp allting och börja om från början. Bland allmänheten florerar det många olika sätt att ta sig an ogräset för att försöka bli kvitt det, vissa är bättre och vissa är sämre än andra. Hanna Lundqvist svarar på vilka för- och nackdelar de olika tillvägagångssätten har.

Ättika: ”Man kan använda antingen trädgårdsättika eller späda ”vanlig” ättika på 24 procent med vatten. Använder man den här metoden så bör ättikan endast begränsas till plattytan då det kan skada miljön för maskar och mikroorganismer i jorden. Relativt effektivt då metoden måste upprepas flera gånger per säsong eftersom det bara är den besprutade delen av plantan som dör, så har du en stor platt- eller stenyta blir detta en dyr metod. Använd inte ättika om du har betongplattor, då betongen vittrar sönder.”

undefined
”Tyvärr kommer naturen alltid att arbeta emot ändamålet att ha en prydlig och vältrimmad trädgård. Men det är ju faktiskt vi som är inne och bråkar med naturens ekosystem”, säger Hanna Lundqvist.

Ogräsbrännare: ”Försvagar ogräset genom att man skadar växtens celler, vattnet dunstar och växten dör. Bra och miljövänlig metod. Det räcker med att bryna ogräset, man behöver inte bränna det tills det brinner. Metoden måste dock upprepas flera gånger under växtsäsongen.”

Spruta hårt med högtryckstvätt: ”Absolut! Att trimma bort ogräset med grästrimmer ger samma effekt och här gäller samma princip som vid ogräsbrännaren. Var ihärdig! Direkt något grönt sticker upp ska du fram med högtryckstvätten. Plantan har sin energi i bladen och i roten så varje gång du tar bort bladen som sticker upp blir roten som skickat upp bladet försvagad tills den till slut inte har någon energi kvar och dör. Nackdelen med högtryckstvätt och trimmer är att det täckande materialet, alltså fogen mellan platt- eller stenläggningen, gärna åker bort. Är det mest jord i mellanrummet redan så är det ju ingen större förlust. Då kan man passa på att foga på lite extra efter en noggrann sköljning.”

undefined
”Det krävs en del arbete, men man ska inte ge upp sin härliga trädgårdsvision för det! Ett bra tips är att på förhand lägga ambitionsnivån på din trädgård utifrån din tid, energi och intresse, säger Hanna Lundqvist.

Bland en uppsjö av olika bra och mindre bra tips så är det två metoder som Hanna Lundqvist framhåller lite extra.

– Hetvatten är en bra och miljövänlig metod som många kommuner använder sig av. Nu finns det även mindre apparater som gör jobbet och som saluförs till privatpersoner, säger hon och fortsätter:

– Men mitt absolut bästa tips är mekanisk ogräsrensning. Ogräsrensa för hand! Det kanske inte är vad man vill höra. Quick fixes är lockande och jag förstår att det är svårt att hinna med livet, men ta en paus i hetsen. Slå på en god ljudbok i lurarna, ta med dig ditt kaffe ut. Sätt på dig ett par rejäla knäskydd eller inhandla ett plattrensjärn så att du kan stå upp och tänk på ergonomin. Utför man en repetitiv rörelse kan man tillåta tankarna att få vandra, eller dras med i den spännande ljudboken samtidigt som man får både en motions- och kanske till och med meditationsstund. Från och med att det första bladet kikat upp på våren så lägger du några minuter i veckan på att rensa fram till midsommar. Då har du försvagat ogräset rejält och kommer inte att behöva lägga ner lika mycket tid resten av säsongen.

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!