Gruveldorado som började i Malå

Två fullbokade utställarhallar och ett fullmatat konferensprogram kan Euro Mine Expo i Skellefteå bjuda sina besökare på. Tekniska nyheter i massor och mingel som skapar nya affärer.

Juha Kängös som till vardags arbetar med borrning i Bolidens gruva i Kevitsa fjärrborrar på Euro Mine Expo.

Juha Kängös som till vardags arbetar med borrning i Bolidens gruva i Kevitsa fjärrborrar på Euro Mine Expo.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-05-28 21:45

Nyheten i korthet

  • Euro Mine Expo, en gruvkonferens med tekniska nyheter och nätverkande, pågår i Skellefteå från 28 till 30 maj. Konferensen lockar omkring 2 000 besökare och startade ursprungligen i Malå under namnet Gruv- och prospekteringsmässan.
  • Peter Burman från Boliden pratade om utmaningarna med säkerhet i automatiserade gruvor. Boliden arbetar på en lösning för att skapa dynamiska geostaket för att förhindra logistiska flaskhalsar och öka produktiviteten.
  • Flera företag presenterade sina innovationer, inklusive Jama, som berättade om världens första batteridrivna skrotare, och Sandvik, som demonstrerade fjärrborrning i Bolidens gruva i Kevitsa, Finland. Metso presenterade också sin hantering av e-avfall.

Kommunstyrelsens ordförande i Malå, Lennart Gustavsson (V), var en av cirka 2 000 besökare på Euro Mine Expo i Skellefteå, som genomförs 28–30 maj.

– Det här är en riktig nostalgitripp för mig, berättar han för Norran.

undefined
Lennart Gustavsson var 2005–2018 ordförande för organisationen Georange som arrangerade Gruv- och prospekteringsmässan i Malå 2007.

Lennart var nämligen 2005–2018 ordförande för organisationen Georange som arrangerade Gruv- och prospekteringsmässan i Malå 2007 som var föregångaren till Euro Mine Expo.

– Vi höll till på Malåborg och hade 37 utställare. Året därpå flyttade vi mässan, som då fick sitt nuvarande namn, till Expolaris Center i Skellefteå, säger han.

undefined
Bolidens kommunikationschef Klas Nilsson lyfter pokalen som Skellefteå AIK vann i SHL.

2010 bytte man plats igen. Den gången till Skellefteå Kraft Arena där den fortfarande arrangeras. 2014 kom Nolia in som organisatör och Georange har hela tiden varit med som en partner.

Lennart Gustavsson är nöjd med utvecklingen men efterlyser mer fokus på att belysa intressekonflikterna som uppstår vid etablering av gruvor, inte minst med samerna.

undefined
Zink-hallen på Euro Mine Expo.

Peter Burman, som är ansvarig för gruvautomationsprogrammet på Boliden, är också en veteran när det gäller Euro Mine Expo. Han var moderator under den första konferensdagen i år och pratade själv om hur säkerhetsfrågorna måste tacklas på ett helt nytt sätt när gruvorna blir alltmer automatiserade.

– De säkerhetssystem som idag finns på de flesta gruvmaskiner tillåter oss inte att använda maskinerna optimalt. Maskiner från olika leverantörer kommunicerar ofta inte med varandra, säger Peter Burman.

undefined
Anders Larsson och Eva Skinner från Jama.

Peter konstaterar att de robotceller och automationszoner som skapas ofta bara fungerar i gruvans periferi.

– Så fort en robotcell placeras det centrala rampsystemet uppstår logistiska flaskhalsar som minskar produktiviteten, berättar han.

Boliden har på eget initiativ samlat sex företag som nu jobbar på en lösning som ska göra det möjligt att skapa dynamiska geostaket för allt och alla i gruvan. Geostaket är ett geografiskt avgränsat eller definierat område som bestämts och som "inhägnats" med en programvara. 

undefined
Alimak är ett av 200 företag som ställer ut på Euro Mine Expo.

– Robotarna måste samexistera med människan, betonar Peter Burman.

Han konstaterar att Sverige har så många stora bolag som ligger i framkant inom respektive bransch är en stor tillgång. Man sparar både tid och pengar genom att samarbeta med andra företag på hemmaplan.

- Vi hade aldrig haft råd med de tekniksprång som vi gjort om det inte funnits ett kluster av stora teknikföretag i Skandinavien som vill jobba med oss. Samtidigt gör Boliden inte anspråk på några rättigheter inom automationsområdet utan vi delar med oss av all forskning inom området och produkterna vi tar fram och bekostar själva ger vi bort till andra bolag, säger Peter Burman. 

undefined
"De säkerhetssystem som idag finns på de flesta gruvmaskiner tillåter oss inte att använda maskinerna optimalt", säger Peter Burman.

Eftersom Boliden arbetar hårt med att få in fjärrstyrda och självkörande maskiner i sina gruvor finns det även allvarliga säkerhetsaspekter inom arbetsmiljön som företaget måste ha koll på när det gäller digitaliseringen. Det får helt enkelt inte hända att de tappar kontrollen över sådana maskiner. Detta kan då få mycket allvarliga följder. Bolidens etiska hackare och cybersäkerhetsexpert Momme Nyström genomförde livehackning på konferensen för att visa hur enkelt det är att få illegal åtkomst till data i ett system eller en dator.

Jama i Skelleftehamn, som utvecklat världens första batteridrivna skrotare har under ett års har under ett års tid haft en sådan i produktion i Bolidens gruva i Kristineberg. Under Euro Mine Expo berättade marknadschef Eva Skinner och utvecklingschef Anders Larsson om erfarenheterna från detta år. Till sin hjälp hade de inspelade filmer från medarbetare hos Boliden som gjorde en utvärdering. Och det var idel lovord. Bättre arbetsmiljö, både vad gäller luften och ljudnivån är enligt dem markant.

undefined
Momme Nyström genomförde ett livehackning.

– Servicenivån har också förändrats till det bättre eftersom många servicepunkter faktiskt handlar om dieselmotorn, säger Anders Larsson.

Jama har nu tre skrotare med batteridrift ute i svenska gruvor och de arbetar även med en lösning där skrotaren kan fjärrstyras.

Sandvik genomför under mässan livedemonstrationer av fjärrborrning i Bolidens gruva i Kevitsa i Finland. Denna teknik gör det möjligt för en enda operatör att styra flera borriggar från ett fjärrkontrollrum.

En annan banbrytande satsning som det talas mycket om och som visas upp på Euro Mine Expo är hur Metso funnit egna lösningar för hantering av e-avfall.

Georange

Georange är en oberoende organisation som bidrar till en hållbar samhälls- och näringslivsutveckling i norra Sverige baserad på gruv- och mineralnäringen. Organisationen startade 2001 och har under åren arbetat med en mängd olika frågor och projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!