Gruv- och mineralindustrin i Västerbotten stärker kompetensen

Under 2019 och 2020 kommer intresseorganisationen Georange att erbjuda sina medlemmar att delta i Mining Innovation Program i Skellefteå, Malå, Lycksele och Storuman. I samband med föreningens årsmöte i Skellefteå presenterades satsningen på innovation som rullas ut under försommaren med start i Malå.

Georanges verksamhetsledare Jan Ots och intresseorganisationens ordförande Lena Abrahamsson.

Georanges verksamhetsledare Jan Ots och intresseorganisationens ordförande Lena Abrahamsson.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-04-23 18:46
undefined
Georanges verksamhetsledare Jan Ots och intresseorganisationens ordförande Lena Abrahamsson.

Georange, med basen i Malå, är en samordnande intresseorganisation med huvudsaklig uppgift att bredda synen på samhälls- och näringslivsutveckling kring gruv- och mineralindustrin.

– Tillväxtverket har valt Georange som enda kluster i Västerbotten till klusterplattformen S3-piloten som ska stärka klusters kompetens och genom detta stötta företagens utveckling, berättar Jan Ots, som sedan augusti 2018 är verksamhetsledare vid Georange.

undefined
– Ett tiotal deltagare kommer att få gå utbildningen, berättar Mattias Bergström, affärsutvecklare vid LTU Business.

Det handlar helt enkelt om att regioner satsar på det som de kan bli bäst på. Allt för att stärka sin framtida konkurrenskraft.

Georange har en budget på 1,6 miljoner kronor för att under två år genomföra pilotprojektet.

– Det här är vårt sätt att jobba med den regionala utvecklingen, säger Georanges ordförande Lena Abrahamsson.

Hon berättar att programmet erbjuder en nationell plattform för kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och certifieringsstöd med koppling till regioners prioriteringar. Smart specialisering är ett begrepp som EU-kommissionen initierade och är ett arbetssätt för att kraftsamla kring innovation och tillväxt inom de områden där det finns störst potential.

– Vi har i vårt projekt valt att satsa på gamification och digitalisering eftersom vi tror att det är områden som gruv- och mineralindustrin kommer att ha stor nytta av i framtiden. Ett syfte med projektet är också att attrahera nya tjänsteföretag inom dessa områden som vill närma sig industrin, berättar Jan Ots.

Program ges i samarbete med LTU Business och Arctic Game Lab och består av tre delar. Det handlar dels om Mining Innovation Academy – en utbildning om hur man kan ta bättre beslut om investeringar i nya produkter, tjänster och metoder.

Ett tiotal deltagare kommer att få gå utbildningen, berättar Mattias Bergström, affärsutvecklare vid LTU Business.

Den andra delen kallas Innovation Due Diligence. Ett av företagen från Mining Innovation Academy får då genomföra ett skarpt case tillsammans med LTU Business.

– Det kan också vara ett samarbetsprojekt mellan flera företag, säger Mattias.

undefined
– Den här typen av satsningar har visat sig ge mycket spännande lösningar, säger Linn-Marie Edlund, kommunikatör vid Arctic Game Lab.

Den sista delen är Innovation Jam där ett av företagen får delta i ett sådant jam där representanter från spelbranschen tar valt tema till en fungerande prototyp.

– Den här typen av satsningar har visat sig ge mycket spännande lösningar, avslutar Linn-Marie Edlund, kommunikatör vid Arctic Game Lab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!