Anklagelsen: Förmår flickor begå sexuella handlingar på sig själv

19-åringen från Skelleftetrakten greps i november, misstänkt för att ha förmått en ung flicka att begå sexuella handlingar på sig själv.
Efter drygt två månader har utredningen vuxit kraftigt: i dag finns sex brottsoffer och åtta brottsmisstankar.
Nu ger Skelleftepolisens David Nyström viktiga råd som kan rädda barnen undan sexförbrytarna på internet.

Åklagare Amanda Tapani utreder den unge Skelleftebons misstänkta sexbrott mot flera unga flickor. På torsdagseftermiddagen sa hon att det troligen behövs mer än fyra veckor för att bli klar med förundersökningen. Närmast datum för åtal är den 13 februari.

Åklagare Amanda Tapani utreder den unge Skelleftebons misstänkta sexbrott mot flera unga flickor. På torsdagseftermiddagen sa hon att det troligen behövs mer än fyra veckor för att bli klar med förundersökningen. Närmast datum för åtal är den 13 februari.

Foto: Hans Berggren/Montage

Skellefteå2025-01-16 13:00

Norran berättade för drygt två månader sedan att en person anhållits misstänkt för flera sexbrott.

Brottsrubriceringarna: försök till våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn samt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. De misstänkta brotten ska ha inträffat den 12 augusti inom Skellefteå kommun.

Ett par dagar senare häktades 19-åringen av Skellefteå tingsrätt. Åklagare Amanda Tapani såg dubbla skäl för häktning: risken att 18-åringen på fri fot fortsätter att begå brott samt att han på olika sätt kan försvåra utredningen. 

– Jag kan bekräfta att de här brotten ska ha skett utan ett fysiskt möte, det har skett på internet, berättade Amanda Tapani.

– Han förnekar brott och motsätter sig åklagarens yrkande om häktning, meddelade advokat Ida Viderlund.

Den 5 december hölls en ny omhäktningsförhandling där brottsmisstankarna hade vuxit mot 19-åringen. Åklagaren begärde och fick ytterligare fyra veckor för att väcka åtal.

undefined
Advokat Ida Viderlund är offentlig försvarare för den 19-årige Skelleftebon. När omhäktningsförhandlingen började gavs beskedet att ynglingen ”inte känner igen” de påstådda brotten och att han motsätter sig att sitta häktad.

Men Norran kan berätta att brottsmisstankarna på nytt har växt mot 19-åringen efter att olika utredningsåtgärder vidtagits. Därför hålls en ny omhäktningsförhandling på torsdagen vid Skellefteå tingsrätt.

I dag finns, sett till antalet målsägandebiträden och listan på misstänkta brott, sex olika brottsoffer runt om i Sverige och åtta olika gärningar.

Ann-Sophie von Ahn, Emilia Björksved Schödin, Carolin Andersson, Gabriella Andersson och Anna Ekvall (företräder två unga) har utsetts till målsägandebiträden.

Detta misstänks 19-åringen för enligt åklagaren:

• Försök till sexuellt övergrepp mot barn och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering den 16 juli 2024.

• Utnyttjande av barn för sexuell posering den 22 juli.

• Försök till våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering den 12 augusti.

• Utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering en 13 augusti.

Åklagare Amanda Tapani behöver minst fyra veckor till – den 13 februari – för att bli klar med den omfattande förundersökningen.

– Det återstår åtgärder i form av analys av innehåll i den misstänktes beslagtagna tekniska enheter, nya förhör med honom och sammanställande av protokoll, är hennes besked.

undefined
Torsdagens omhäktningsförhandling i Skellefteå hölls mestadels bakom stängda dörrar på grund av den sekretess som finns kring förundersökningen.

Vid torsdagens omhäktningsförhandling presenterade åklagaren den nya bevisningen, och 19-åringen häktades även för den nytillkomna brottsligheten.

– Min klient känner inte igen det som påstås, han kan varken erkänna eller förneka och bestred fortsatt häktning, säger advokat Ida Viderlund.

David Nyström, chef för Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation”, lyfter fram föräldraansvaret för att hjälpa barn och ungdomar så att de inte utsätts för olika brott via internet, däribland sexualbrott:

– Alla barn som befinner sig på internet och sociala plattformar är särskilt utsatta och i en sårbar situation. De har inte förmågan att tänka kritiskt som vuxna och ifrågasätta de här personerna som försöker lura dem. Därför går det inte att fritt släppa sina barn på nätet, där måste man som förälder föra en dialog med sitt barn och ta reda på vilka sidor och plattformar de besöker.

undefined
Skelleftepolisen har under flera år arbetat med en rad omfattande sexbrottsutredningar där män lockat flickor och tjejer att begå sexbrott på sig själv via kontakter bland annat på sociala plattformar. Polisen David Nyström understryker föräldraansvaret, att på olika sätt hjälpa och stötta sina barn så att de typen av brottslighet aldrig ska uppstå.

David Nyström påpekar att det inte bara finns risk att barnen utsätts för olika sexbrott. Det kan också handla om allt från att bli utsatt för mobbning till att bli lurad på pengar eller rekryteras till grov brottslighet:

– Och de här människorna är bedragare, de försöker lura våra barn på olika sätt. Ibland låtsas de vara jämnåriga och av annat kön när de skriver till barnen, att för att bygga upp både ett förtroende och skapa en nyfikenhet.

Är det inte tufft för ett barn att berätta om saker de utsätts för på internet?

– Ja, många barn har jobbigt med att berätta för sina föräldrar och be om hjälp. De skäms över vad som hänt och känner obehag. Men då blir det ännu mera viktigt att iklä sig föräldrarollen och visa hur man stöttar sitt barn.

Vad ska man som förälder hålla extra koll på?

– Förutom om man ser att barnets mående förändras så är några tecken att det blir sena kvällar, nya vanor, att barnet alltid är hemma och stänger in sig med mobilen eller datorn. Och be att få titta i deras telefoner och radera ingenting om det finns misstankar om brott. Det ger polisen större chans att utreda vad som har hänt. Dessutom: ”frys läget” och kontakta polisen för råd, svarar David Nyström.

De utreder 19-åringen

• Polisen i Skellefteå har genom åren utrett en stor mängd sexualbrott där män begått övergrepp mot barn och ungdomar, och där sexualbrotten skett via kontakter på bland annat olika sociala plattformar.

• Men den 19-årige Skelleftebons misstänkta sexbrott utreds av en special utredningsgrupp inom polisen, förkortad ISÖB. Det står för ”internet-relaterade sexuella övergrepp mot barn”. Inom polisregion Nord finns utredarna i Luleå, Umeå och Sundsvall.

• De utreder sexbrott som utförs på distans, och inte genom fysiska möten, men med hjälp av sociala medier, IT eller internet.

• Utredarna kopplas in när den misstänkte bor på en annan ort än brottsoffren och när målsägandena är utspridda över hela landet. De utreder också barnpornografibrott.

• Eftersom utredningen mot 19-åringen tidigt bedömdes växa så var det ett naturligt steg att ISÖB-utredarna skulle leda den polisiära delen av förundersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!