Beviljas tillstånd för mineralundersökning i Bottenviken

Scandinavian Ocean Minerals har fått tillstånd för att utöka jakten efter mineralfyndigheter i Bottenviken. Tillståndet för vidare undersökningar gäller två områden, 75 kilometer öster om Skellefteå.

Vd Peter Lindberg visar upp mangannoduler som företaget Scandinavian Ocean Minerals vill utvinna ur Bottenviken.

Vd Peter Lindberg visar upp mangannoduler som företaget Scandinavian Ocean Minerals vill utvinna ur Bottenviken.

Foto: Pressbild

Skellefteå2024-09-30 05:00

Nyheten i korthet

  • Scandinavian Ocean Minerals har fått tillstånd att utföra gruvundersökningar efter mineralfyndigheter i Bottenviken, 75 km öster om Skellefteå.
  • Företaget, som grundades 2020, planerar att samla data för att stödja industrins gröna omställning genom att söka efter mangannoduler.
  • Mangannoduler är en innovationskritisk mineral som kan användas i batterier och halvledare, vilket bidrar till ökad efterfrågan på mineralen.

Det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) som är ansvarig myndighet för berg, jord och grundvatten i Sverige. De har gett grönt ljus till sökandet efter mineralrika mangannoduler i havsbotten.

– Det är en milstolpe som ger oss möjlighet att samla in den data som krävs för att komma vidare i vår ambition att hjälpa industrin med den gröna omställningen, säger Peter Lindberg, vd för Scandinavian Ocean Minerals.

Företaget grundades 2020 och har sitt huvudkontor i Spånga. Förra året fick de undersökningstillstånd av Näringsdepartementet för två områden i Bottenviken, som bedöms innehålla omkring 20 miljoner ton mangannoduler på havsbotten i Bottenviken. 

I oktober ska Scandinavian Ocean Minerals ge sig ut på en ny expedition för att i samarbete med Sweco göra nya provtagningar. 

– Klimatutmaningen, elektrifieringen, det säkerhetspolitiska läget och den gröna revolutionen i industrin - allt skapar en hög efterfrågan på de mineraler som vi kan erbjuda. Vår teknik är dessutom utvecklad till att skörda noduler på ett miljövänligt sätt, vilket är en förutsättning för att kunna ta upp mangannodulerna, säger Peter Lindberg i ett pressmeddelande.  

Mangannoduler är en innovationskritisk mineral som kan användas bland annat i framställning av batterier och halvledare. Mineralen finns inuti runda stenformationer som är tänkt att plockas upp från havsbotten i Östersjön. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!