De här männen betalar för att utföra övergrepp

Männen som köper sex i Skellefteå, som betalar för att utföra övergrepp, är småbarnspappor, singlar, företagare, arbetare och många av dem lever på papperet ”helt normala liv”. Det visar granskningen som Norran har gjort. ”Det finns ingen särskild typ, det här förekommer överallt”, säger Daniel Karlsson vid polisen och förtydligar också: ”Kvinnor i prostitution säljer i de flesta fall inte sex frivilligt”.

Daniel Karlsson är en av poliserna i Skellefteå som arbetar mot sexköp.

Daniel Karlsson är en av poliserna i Skellefteå som arbetar mot sexköp.

Foto: Lina Andersson

Skellefteå2021-04-01 07:30

Norran har tittat på alla som lagförts för köp av sexuell tjänst och koppleri i Skellefteå de senaste tio åren och hittat männen bakom brotten. Vi har också granskat mer ingående vilka de är. Kartläggningen visar att alla möjliga män köper sex i Skellefteå. 

Daniel Karlsson vid Skelleftepolisen är en av dem som ibland arbetar med den typen av brott. 

– Vi träffar på alla möjliga sorters män. Både förbipasserande män, personer med missbruk, chefer på företag, familjefäder och högt uppsatta personer, såväl som vanliga arbetare, både svenska och utländska. Det förekommer överallt, berättar han. 

Här är ett axplock av de tolv män som vi har tittat på:

– En man i 40-årsåldern köpte sex vid tre tillfällen 2011, bland annat i en bil uppe på Vitberget, vid utsiktsplatsen. Han har tidigare idrottat på hög nivå och har numera sambo och barn.

– En 45-årig pappa köpte sex tre gånger i Skellefteå och en gång i Umeå 2017 och 2018. Han bor med sin fru och är bland annat delägare i ett företag. 

– En 45-årig tvåbarnspappa lagfördes för att ha köpt sex i Skellefteå i februari och mars 2018. Han tog vid samtliga tillfällen hem personen han köpte sex av till sin och sin fruns gemensamma bostad. 

– En 35-årig tvåbarnspappa dömdes 2019 för koppleri, alltså för att ha främjat prostitution, i ett samhälle utanför Skellefteå. Han bor med sin fru och driver eget företag.

– En 40-årig man köpte sex vid tre tillfällen i Skellefteå under 2019. Han tog med sig personerna han köpte till sin egen lägenhet. Han fick tillfälligt sitt vapentillstånd återkallat på grund av brotten. 

Daniel Karlsson säger att det männen har gemensamt, när polisen pratar med dem, verkar vara deras syn på sex, och konsumtion av porr.

– De beskriver att det ofta har börjat med en hög konsumtion av porr och att det sedan har skenat iväg. Sedan ska man ju göra skillnad på konsumtion av porr och sexköp, men det är så det har börjat i alla fall.

Hur reagerar männen vid ingripandet, vad brukar de säga?

– Alla reagerar olika, men de allra flesta är chockade, och en del är i total förnekelse. De har egna förklaringar och vill mildra det moraliska dilemmat, men under diskussionen så faller det på sin egen orimlighet och i slutändan brukar de alltid erkänna, för det är svårt att motbevisa. Det är nog integritetspåfrestande, för det sexuella är ju det allra mest privata. Men vi lägger inte in våra egna värderingar när vi pratar med dem, utan förhåller oss objektivt, utan att förmildra brottet. Vi är noga med att förklara konsekvenserna, erbjuda hjälp och förklara att kvinnor i prostitution i de flesta fall inte säljer sex frivilligt, säger Daniel Karlsson. 

Han ger ett exempel. För bara ett par veckor sedan ertappades en man i Skellefteå när han köpte sex av en kvinna.

– En annons dök upp på en sexsajt och en hotellägare hörde av sig om den personen och det visade sig vara en utländsk kvinna som vi träffat tidigare. Vi satte oss utanför adressen och spanade, och såg en man komma gående, som inte såg ut att höra hemma där. Han blev insläppt av säljaren, sedan gick vi in och avbröt akten. Mannen var en förbipasserande utländsk man som arbetar i Sverige, säger han och fortsätter:

– Han fick panik och reagerade kraftigt vid ingripandet, och fick mycket ångest. Han förklarade att han hade fru och barn och att det fungerade dåligt hemma, att de inte hade haft sex på väldigt länge. Han sa att han ångrade det jättemycket och var rädd att det skulle komma till hans arbetsgivares och frus kännedom.

En annan man som nyligen ertappades, en svensk gästarbetare i Skellefteå, uttryckte till polisen att hans liv var över.

– Han sa att han skulle ta sitt liv och då är det ännu viktigare att fånga upp och erbjuda personen samtalshjälp via KAST-mottagningen. Det är viktigt att hjälpa personerna och förklara att det här faktiskt kan vara vändpunkten i deras liv.

Daniel Karlsson säger att till skillnad från annan brottslighet så är sexköp inget som syns, och håller de inte ständig koll, så hamnar den under radarn.

– Vi bedriver underrättelsebaserat arbete med nätspaning och har ett kontaktnät där hotell och campingar ingår. Vi scannar regelbundet av ”annonsmarknaden” och tack vare en omfördelning av resurser så kan vi varje gång det dyker upp något göra något åt det. Det är inte alla gånger vi spanar fysiskt, ibland arbetar vi förebyggande och söker upp kvinnorna som säljer sex och erbjuder hjälp. 

När de bedriver fysisk spaning så tas emellanåt kvinnornas mobiltelefoner i beslag.

– Vi går igenom och söker på varje person de varit i kontakt med och skriver anmälningar i efterhand. Så även om någon köpt sex för sex månader sedan, så kan det dyka upp. Många av kvinnorna bryr sig inte om att skydda männen heller utan tänker mest på sin egen verksamhet och sparar mest kontaktuppgifterna för att veta vilka de inte vill ha som kunder igen. 

Även om det inte alltid går att belägga att männen köpt sex, så kan de i alla fall se att de haft kontakt med någon som säljer.

– Då kan vi ta kontakt med dem och förmedla att det finns hjälp. Det vi också tänker börja göra framöver är att meddela socialtjänsten, så att de kan kolla hemmiljön, om det finns barn i bilden till exempel. 

Se i grafiken nedan de 12 män i Norrans område som lagförts för sexköp eller koppleri de senaste tio åren:

Här kan du söka hjälp

För de som köper sex eller funderar på att göra det: På KAST-mottagningen i Skellefteå erbjuds samtalsbehandling. De har sekretess och behandlingen är kostnadsfri.

För de som säljer sex eller har gjort det: På centrum mot våld – Kvinnofrid erbjuds krisbearbetande samtal. Man kan också söka sig dit om man har erfarenhet av att skada sig själv genom sex, sugardating eller annat sex som man inte mår bra av exempelvis via nätet. De har sekretess och behandlingen är kostnadsfri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!