Granskare hemlighetsfulla om Northvolt

En eventuell köpare av konkursade batteritillverkaren Northvolt kan komma att granskas av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).
Men ISP avslöjar aldrig vilka granskningar de gör.

Batteritillverkaren Northvolt försattes i konkurs den 12 mars.

Batteritillverkaren Northvolt försattes i konkurs den 12 mars.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2025-03-17 10:39

Efter Northvolts konkurs den spekuleras det om vilka som skulle kunna ta över bolaget. Bland annat har det pratats om att kinesiska batteritillverkare skulle kunna vara intresserade, vilket näringsminister Ebba Busch (KD) tycker vore olämpliga ägare.

– Det tror jag är väldigt farligt, sade hon under en presskonferens tidigare i veckan och hänvisade till säkerhetspolitiska risker.

Hon påminde samtidigt om att regelverket för utländska investeringar i Sverige ger ISP uppdraget att bedöma frågan – inte regeringen.

undefined
Ebba Busch besökte Skellefteå dagen efter Norhvolts konkurs.

ISP är dock mycket förtegna om eventuell granskning av nya investerare eller ägare för Northvolt och också om Northvolt är den typ av verksamhet som utgör ett skyddsvärt bolag.

– Vi uttalar oss generellt inte om anmälningsskyldighet utan det är investeraren som har en skyldighet att förstå det helt enkelt, säger Lars-Göran Larsson.

ISP uttalar sig inte heller om man tidigare granskat någon Northvolt-investerare.

– Det här omgärdas av kommersiell sekretess så vi uttalar oss aldrig om vi har haft ett särskilt ärende. Om det inte är så att investeraren själv offentliggör det är det en annan sak, säger Lars-Göran Larsson.

undefined
Det spekuleras om vem eller vilka som skulle kunna ta över Northvolt.

ISP har mottagit drygt 1 200 anmälningar om investeringar i skyddsvärda bolag. Av dessa gick ett 20-tal vidare till granskning. Av dem godkändes en handfull med villkor. En investering förbjöds.

– Eftersom investeraren själv gick ut och offentliggjorde det så kan vi bekräfta att det var PTL, säger Larsson och syftar på Kinaägda Shanghai Putailai (i Sverige kallat PTL) vars satsning på en batterianodfabrik i Timrå stoppades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!