När deltagarna i Skandinaviska mästerskapen i vintersim väl har klivit ner i vaken, då syns inte mer än deras huvuden och axlar. Och när det finns krav på huvudbonad, då visas också stora prov på kreativitet.
Karin Kebbe Helin från Stockholmsklubben Tanto bastu winters slog till med en något annorlunda huvudbonad.
– Det är Tanto-bastun! Visst är den tjusig? En vän gjorde det inför en vintersimtävling vi hade vid Hellasgården för några veckor sedan, och när hon inte skulle hit, så fick jag låna den.
Och viss styrka tycks bastun ha fört med sig, då Karin bjöd på ett stort leende efter att ha genomfört 50 meter bröstsim.
– Det gick jättebra! Det var jättehärligt, och jag kom inte sist, vilket jag brukar göra, säger hon och skrattar gott.
Även Jan Bygdemo från Skellefteå stod för en tjusig huvudbonad – då han simmade 25 meter bröstsim med Le Mat-pokalen, eller i alla fall en kopia av den, på sitt huvud.
– Jag fick en idé om att jag skulle en häftig huvudbonad och jag gillar AIK och hockey, så då blev det det här. Förhoppningsvis kan jag hjälpa Skellefteå AIK på traven.
Tror du att det hjälper dem?
– I mitt huvud gör det skillnad i alla fall, säger Jan och ler brett.
Magnus Lundgren, Falmarksforsens Isbrytare, satsade på en ljus, lockig peruk och en brun skinnmössa för att hålla huvudet varmt.
– Jag hade en rosa peruk för något år sen, men hittade inte den, men hittade den här peruken. Mina döttrar sa "om du har på den, då kommer jag inte att tittar på”. Men när jag såg att de andra i heatet var så seriösa, då blev det peruken.
Och är döttrarna här och tittar?
– Jo, de är här nånstans.
En rutinerad vintersimmare, det är Hans Kempe från Skelleftehamn. Han hoppade ner i vaken för att simma för sjunde året i rad.
– Det var som vanligt, konstaterar han enkelt efter att ha klivit upp ur vaken efter att ha simmat 25 meter bröstsim.
– Det är bara att försöka behålla lugnet, kliva ner och få igång andningen.
En annan rutinerad vinterbadare, det är Jarko Enqvist, aktiv i Kylan och Mörkrets Glada vänner, som arrangerar mästerskapet. Och han gjorde comeback i vintersimmets vak i år.
– Jag simmade inte i fjol, då hade jag höftproblem och vågade inte vara med. Men nu kändes det mycket bra. Och vattnet i Skellefteälven är väldigt vänligt, och det är det många som säger.
Han fick medhåll av Aleksandrs Jakovlevs, som hade åkt från Lettland för att delta i tävlingen i Skellefteå för sjunde året.
– Jag uppskattar verkligen vattnet här. När det är extremt kallt skapar det verkligen alla känslor i kroppen.
En annan långväga gäst, det var Davaadorj Shagdarsuren från Mongoliet. Och efter sin insats över 25 meter bröstsim poserade han glatt med sina konkurrenter för fotografering.
– Det är första gången jag är här i Skellefteå och Sverige. Och jag är den enda från Mongoliet som är här, konstaterar han.
– Det kändes bra att simma och vattnet var skönt. Det var inte alls så kallt när man kom upp – hemma i Mongoliet kan det vara 40 minusgrader.
Se Norrans direktsändning i efterhand från älvsbrinken