Louise Vikman är utredare av förorenade områden och jobbar på företaget WSP. Hon har under hösten varit många gånger till räddningstjänstens övningsfält på Solbacken i Skellefteå för att ta prover av jord och grundvatten.
Jordproverna togs på 29 ställen, i borrhål på olika djup. I flera av dessa hål slog man sedan ner rör för att även ta prover på grundvatten.
Det fanns ett krav att provtagningarna skulle vara klara senast fredag 15 november, och i grevens tid, 14 november, var Louise där för att ta vattenprover.
Grundvattnet har testats på nio ställen, och under arbetsdagen ska Louise hinna ta prover på alla. Två av provpunkterna finns i anslutning till själva övningsfältet, medan resten finns utanför, eftersom syftet är att se om och vart PFAS-ämnen sprider sig.
Borrningar och jordprover har tagits tidigare i höst, och nu har vattenrören fått stå till sig i minst en vecka, så att grundvatten börjar sippra in.
Dagen före provtagningen har Louise varit och pumpat ut en del vatten så att det ska strömma till nytt och vara "färskt" vatten som provas.
Nu är hon tillbaka med den portabla pumpen samt små burkar som rymmer en deciliter per styck. Två sådana ska fyllas från varje provpunkt.
Hygienen är noga så att eventuella föroreningar inte sprids mellan proven. Lousie Vikman har engångshandskar på sig, och hon har med sig en flaska rent vatten som hon rengör alla instrument med.
Förutom att ta proverna kollar hon hur djupt det var till grundvattnet (cirka en meter) samt vilken temperatur det hade (fyra grader). När laboratoriet sedan kollar innehållet kommer provet att ha samma temperatur, så att inte värme ska påverka resultatet.
När detta läses är alltså alla prover tagna och analysarbetet har börjat. Senast 31 januari ska rapporten vara klar.
I undersökningarna letar man PFAS-ämnen av olika slag. Att sådana ämnen finns i marken i stora mängder är redan känt, det kom fram i en undersökning 2016.
Ämnena kommer från brandskum som räddningstjänsten har övat med. Detta medel används inte längre, men PFAS bryts inte ner i naturen, och finns därför kvar.