Risk att PFAS-ämnen sprids från Solbacken

Det har hittats stora mängder farliga PFAS-ämnen i jorden på Solbacken.
Föroreningarna finns på räddningstjänstens övningsfält, och nu i höst har ännu fler prover tagits.
Syftet är att se om farliga ämnen sprids mot bebyggelse, främst då Morö Backe.

Räddnigstjänstens övningsfält ligger högt beläget på Solbacken. Nu ska det undersökas om farliga ämnen rinner ner mot bostäder.

Räddnigstjänstens övningsfält ligger högt beläget på Solbacken. Nu ska det undersökas om farliga ämnen rinner ner mot bostäder.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2024-11-19 01:00

Brandskum används för att kväva eld och är särskilt användbart när olja brinner. Det har använts när räddningstjänsten övat på sitt övningsfält, högt beläget på Solbacken.

Men i början av 2000-talet kom insikten om att medlet också innehåller miljöfarliga ämnen.

Det första, som ansågs farligast för människor, var PFOS och det förbjöds 2008.

– Sedan kom olika typer av ersättare som skulle vara miljövänligare. Men även de blev förbjudna säger Mattias Hagelin, räddningschef i Skellefteå kommun. 

Övningsfältet har använts sedan 1991. Eftersom det inte fanns restriktioner de första 17 åren är risken att det har använts mycket PFAS-ämnen som nu ligger ackumulerat i marken.

Haken är nämligen att ämnena är konstgjorda och inte förstörs i naturen. Där de ligger blir de kvar. Eller möjligen sköljs iväg med regn- och tövatten.

undefined
Anläggningen används för många olika slags övningar, här rökdykning.

En första undersökning av marken gjordes 2016, och då hittades höga halter av PFOS och PFOA i både jord och grundvatten. 

Halterna i grundvattnet var mellan 100 och 200 gånger högre än gällande riktvärde. 

Konsulten som gjorde utredningen föreslog fortsatta utredningar, men de har av olika skäl inte gjorts.

I augusti 2024 bestämde dock kommunens miljöavdelning att något måste göras. De gav ett föreläggande till räddningstjänsten som innebär att marken ska undersökas nu under hösten och resultatet redovisas senast 31 januari 2025.

Vid förra undersökningen togs jordprover på fyra ställen och vattenprover på tre ställen, och enbart på själva övningsfältet. 

Denna gång har det tagits betydligt fler prover på ett större område, totalt på 29 platser. Nytt är att man även undersökt brandstationens tomt, samt ett skogsområde som når fram till ett elljusspår där det ska byggas en rullskidbana. 

undefined
Här har det borrats för markprover.

Syftet är att beräkna hur utbredda föroreningarna egentligen är, och viktigast av allt: Hur och om de sprids. Man letar flera olika typer av PFAS-ämnen.

Eftersom marken lutar svagt åt öster och sydöst skulle föroreningar kunna spridas med grundvatten eller regnvatten ner till E4, passera under vägen och sedan fortsätta mot Morö Backe. Det är 400 meter till de närmaste bostäder från övningsfältet.

PFAS-ämnen skulle också kunna spridas mot elljusspåret.

Misstankarna ska nu bekräftas eller avfärdas.  

undefined
Till vänster hade det borrats efter jordprover och sedan slog man ner ett rör för att ta vattenprover. Till höger ett sådant rör då det var klart för att användas.

Redan i dag kan föroreningarna vara en arbetsmiljöfråga för brandmännen som övar, samt för eventuella privatpersoner som letar sig in på området. Risken kan främst vara via damm.

Om PFAS har spridit sig kan det också påverka personer via bär och andra växter som man äter.

Det anses vara större fara om ämnena sprids dit ovetande privatpersoner håller till. 

Det är ingen risk att ämnena hamnar i dricksvatten, eftersom Skellefteå kommun har sin vattentäkt i Medle. 

När föroreningarna är klartlagda kan det eventuellt bli krav på sanering. Dessvärre är området stort, 25 000 kvadratmeter, och övningarna har skett utspritt. 

undefined
Mattias Hagelin, räddningschef i Skellefteå kommun. Arkivbild.

Som bekant ska räddningstjänsten få ett nytt övningsfält intill Östra navet.

– Där är målet att övningar inte ska påverka miljön. Vi kan exempelvis ha hårda ytor av betong eller asfalt där man samlar upp tänd- och släckmedel, säger Mattias Hagelin.  

Han säger att han inte hör någon oro från personalen om PFAS-ämnen nuförtiden och det beror på att brandskum inte längre används.

– På den tid när vi använde det var det dock en del prat om riskerna.

Brandskum

Brandskum har främst använts för övningar och bränder i flygplan. Men det har även använts av kommunal räddningstjänst.  

– Det ansågs vara ett bra släckmedel, om än ganska dyrt. Vi använde det exempelvis vid fordonsbränder, säger Mattias Hagelin vid Skellefteå räddningstjänst.  

När användningen minskat har det prioriterats där det gör bäst nytta.

– Vi har ett litet förråd brandskum kvar och det sparar vi för den händelse det brinner i oljecisterner eller i tankarna på en bensinstation.

– Men vi övar inte längre med medlet, utan man får lära sig handgreppen fram till att medlet ska släppas på. 

Vid fordonsbränder används inte brandskum.

– Då släcker vi med vatten. Det finns också diverse ersättningsprodukter, men de är inte helt optimala. 

Nästa avsnitt: Så gick undersökningarna till.

undefined
Räddningstjänstens övningsfält i Skellefteå
PFAS

PFAS är ett samlingsbegrepp för tusentals ämnen som är konstgjorda. 

Ämnena har tillverkats sedan 1950-talet och används i många olika typer av produkter. De bryts inte ner i naturen utan riskerar att spridas med vatten eller luft. 

Vissa av ämnena har bevisligen negativa hälsoeffekter, medan andra misstänks ha det.

Ämnena som hittats på Solbacken är PFOS som är kroniskt giftigt och reproduktionsstörande samt PFOA som är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!