NMP-läckage på Northvolt-partnerns fabrik

Ett giftigt läckage av ren NMP inträffade på Northvolt-partnern Dongjins fabriksområde på Hedensbyn i fredags. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Site East

Site East

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2024-10-08 20:00

Det var vid klockan 05.30 på fredagsmorgonen som produktionens skifthandledare upptäckte läckaget vid en mixningstank i ett renrumsområde i fabriken, belägen på Site East på Hedensbyn. Enligt ansvarig chef på batterileverantören, som står bakom anmälan, uppskattades volymen till cirka 50 kilogram på en yta av fem till tio kvadratmeter. 

”Golvet är gjort av betong och det finns inga golvbrunnar”, står det i anmälan. 

Anställda evakuerade området och satte upp staket för att avskärma riskområdet. Läckaget hanterades därefter av en särskilt tillsatt arbetsgrupp bestående av sex personer. Enligt chefen bar alla i arbetsgruppen skyddsutrustning för att hantera det giftiga ämnet. 

Avfallet ska efter uppstädningen ha kastats i en särskilt märkt tunna. En internutredning har påbörjats för att utreda händelsen. 

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med läckaget. 

NMP-utsläpp har tidigare uppstått även inne i Northvolts Etts fabrik. Norran kunde i slutet av juli avslöja att batterifabriken haft problem med utsläpp och höga nivåer av NMP i vissa delar av lokalerna, där skyltar varnade för personal från att vistas där.

Dongjin är en nyckelleverantör till Northvolt Ett. Bolaget levererar den beläggning, det aktiva materialet, som läggs på battericellernas elektroder, så kallat CNT-slurry (carbon nano tubes).

Om NMP

NMP (N-Metyl-2-pyrrolidon) används bland annat vid tillverkningen av litiumjonbatterier. Tidigare har det även använts i olika konsumentprodukter, men där är ämnet inte längre tillåtet. 

Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA vill begränsa användningen av NMP, bland annat utifrån risker för lever- och njurskador. Myndigheten pekar också på att det finns risk för missfall efter endast kortvarig exponering.

Inom EU är ämnet reglerat sedan 2018, Anledningen är bland annat att det kan orsaka fosterskador, samt ge ögon-, hud- och luftvägsirritation.

Källa: Kemikalieinspektionen och amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!