Händelsen inträffade på Norrböle i centrala Skellefteå i slutet av juni i fjol. Parkeringsvakterna arbetade åt Skellefteå kommun och körde kommunens tjänstebil. De hade precis kört från Norrbölegatan efter att ha rapporterat felparkerade bilar. Då började mannen förfölja dem i sin egen bil.
Den misstänkte, en 47-årig man, prejade upp parkeringsvakternas bil på en trottoarkant vid järnvägsövergången vid Skelleftehamnsleden. Parkeringsvakterna försökte köra vidare ner längs Grenvägen. Men de stoppades av att mannen ställde sig i deras färdväg. De tvingades stanna med bilens bakdel på järnvägsspåret.
I förhör berättar parkeringsvakterna att de försökte backa för att parkera på en säkrare plats. Då steg mannen ur sin bil och började banka på deras biltak.
– Han är helt uppjagad, han är aggressiv, säger den ena i förhör.
Mannen skrek och undrade varför han fått en parkeringsbot. Hon tillägger att 47-åringen inte skrek något hotfullt. En av parkeringsvakterna vevade ner rutan och försökte lugna honom.
En av dem säger att 47-åringen hade kunnat "orsaka jättemycket skada genom biljakten". Den andra berättar att hon kände sig rädd vid själva händelsen och funderar över risken för att hon råkat köra på någon om hon hade väjt undan.
Hon tillägger att "De får ta mycket skit i sitt yrke som parkeringsvakter".
Den misstänkte står nu åtalad för förgripelse mot tjänsteman. Han erkänner brott.
47-åringen berättar att han parkerat sin bil utanför ett lunchställe och gått in för att hämta mat som han beställt. Han uppskattar att han var borta i max två minuter. När han sedan såg parkeringsboten blev han arg, berättar mannen i förhör.
Han tycker att det var konstigt eftersom han stått parkerad på den platsen varje dag i flera veckors tid och aldrig tidigare fått parkeringsböter.
Mannen nekar till att han ska ha slagit på parkeringsvakternas bil. Han anser istället att han ifrågasatt parkeringsvakterna med en hög röst, men medger att han kan förstå att de blev rädda på grund av hans beteende.
Ronny Söderberg är verksamhetschef för parkering vid Skellefteå kommun.
– Det är en allvarlig händelse. Det handlar delvis om att de tvingats stanna på en så olämplig plats. Det skapade rädsla. Det är alltid de enskilda parkeringsvakterna som utsatts som kan bedöma allvaret i situationen. Därför är det upp till dem att välja om de vill göra en polisanmälan.
Det är ovanligt att Skellefteås parkeringsvakter utsätts för allvarliga hot eller fysiska påhopp, enligt Söderberg. Under de senaste fem åren har 15 anmälningar om situationer som parkeringsvakter upplevt som hotfulla eller obehagliga rapporterats in till kommunens interna incidentsrapporteringssystem.
– Det här är det första fallet som polisanmälts under de fem år som jag har varit chef. Handgripligheter hör inte till vardagen. Det är mer vanligt att parkeringsvakterna möts av ett 30 sekunders raseriutbrott när en förare precis fått en parkeringsanmärkning.
Det finns upparbetade rutiner för att parkeringsvakterna ska få ett stöd i det dagliga arbetet.
– Men det är ett utsatt yrke, precis som för andra myndighetsutövare som poliser och ordningsvakter.