Förra veckan kom flera förfrågningar från olika håll i Skellefteå kommun och efter en intensiv uppstartsperiod är nu produktionen i full gång på Skellefte Reklam och W Print.
– Vi hade prototyptillverkning i tre dagar i olika skift, letade efter material som är godkända för specifikationerna och gjorde utfallsprover. Ordern är upphandlad och vi ska i ett första skede leverera totalt 100 000 skyddsrockar, där vi ansvarar för hälften. Men behovet för regionen är ännu högre och vi kommer att leverera totalt 300 000 skyddsrockar i plast, säger Per Boström, vd på Skellefte Reklam.
För att klara av ordern har de fått rekrytera ny personal, i huvudsak från restaurangbranschen.
– Vi är egentligen sju stycken som arbetar här, men nu blir vi 20 stycken till. Inom familjen har vi Stigs Konditori och Ainas där vi har permitterat personal och delar av dem kommer att arbeta här. Men de kan inte arbeta heltid eftersom de är deltidspermitterade, så de första som börjat jobba nu är folk som vi vet kan jobba heltid och direkt gå skiftgång, säger Per som fick in nästan 100 jobbansökningar bara under onsdagskvällen.
Hur mycket kan ni producera just nu?
– Det är första produktionsdagen nu och vi verkar ligga på 100-150 enheter i timmen. Vi borde kunna få ut några tusen per dygn då vi har skiftarbete.
Skellefte Reklam har trots coronapandemin klarat sig bra och inte behövt permittera personal.
– Vi har klarat oss förhållandevis bra med vår breda produktion, även om vi har sett en mindre minskning.
Redan tidigt under pandemin fick företaget ställa om sin produktion.
– Då gjorde vi skyddsmaterial i plexiglas till mataffärer och hamburgerkedjor, så redan då ställde vi om till produkter som vi vanligtvis inte gör.
I produktionen av skyddsrockarna samarbetar maskinerna med mänsklig arbetskraft.
– Skärmaskinen bearbetar snabbt och skär igenom flera lager plast. Sedan vecklar vi ut rockarna då ärmarna ska sammanfogas. Maskinen kan inte skära en tub som arm utan ärmarna ska sammanfogas och det är det som tar tid. Sedan paketeras de och görs redo för leverans, säger Per som tyckte att det var självklart att ställa om delar av verksamheten.
– Vi har maskinerna för att klara av det och andra har det inte, så varför ska de stå till och inte producera? Det finns ett extremt behov just nu och om det inte vore för samhällsnyttan skulle vi inte göra allt det här, säger Per Boström.