Norran fick träffa projektledare Maria Erlandsson och projekteringsledare Lars Hermansson före informationsmötena på kvällen.
Boende tvingas flytta och vägar görs omDe kan i dagsläget inte svara exakt på hur många fastigheter som kommer att behöva lösas in längs järnvägen.
– För att veta det måste vi ha den exakta placeringen av linje och även höjden på banan för att kunna göra bullerberäkningar, säger Maria Erlandsson.
5 saker du bör känna till om NorrbotniabananMen hon uppskattar att ett 20-tal fastigheter, som hamnar under banan, kan behöva lösas in längs den här delen av banan. Det gäller i huvudsak från Södra Tuvan till strax väster om Östra leden.
Inte uppför
I den här planen föreslås att banan placeras längre från älven än det ursprungligen var tänkt. Först fanns en idé om att följa den befintliga linjen längs älven. Det har ändrats och det finns flera anledningar till förändringen. Markförhållandena är bättre längre från älven, men en stor fördel är också att om banan placeras högre blir det inte uppförsbacke för loken som ska starta över bron.
– Där finns en kapacitetsmässig vinst. Funktionen är jätteviktig och att vi inte bygger in problem från början, säger Maria Erlandsson.
Dessutom frigörs älvkanten då järnvägen rivs och kommunen får mark att utveckla på annat sätt.
Kan drabbade husägare flytta sina hus närmare älven i så fall?
– Vi har fått en del frågor om att flytta hus. Vi erbjuder inlösen om man hamnar under järnvägen eller påverkas mycket av buller. Efter värdering får man en peng och den kan man använda för att flytta sitt hus, säger hon.
Enligt Maria Erlandsson har Trafikverket tidigare informerat om att det fanns två alternativ för banan vid Tuvan/Risön, ett längs befintligt spår och nu detta nordligare alternativ.
– Men markägarna vet inte vilket alternativ vi valt så det blir säkert reaktioner på mötet. En del drabbas hårt. Det går inte att hitta en linje genom Skellefteå där ingen berörs, säger hon.
Två spår behövs
Nytt är också att Trafikverket vill dra två parallella spår från Hedensbyn och in till centrum.
– Det innebär att väg 372 måste flyttas fyra meter norrut och smalnas av. Att det behövs dubbelspår beror på att vi behöver ha igång tågtrafiken även under byggtiden på grund av Bolidens transporter, säger Maria Erlandsson.
Att de vill hålla igång trafiken innebär också enligt Lars Hermansson att det norra landfästet för bron inte kan byggas förrän tågtrafiken flyttat från det gamla spåret vid älven till det nya.
Det faktum att järnvägen inte kan stänga, mer än kortare tider, innebär ytterligare utmaningar då flera passager ska göras under banan och nya järnvägsbroar ska byggas.
Nya idéer om utvecklingen vid lasarettetPassagen under järnvägen och väg 95, samt Nordlandergatans förlängning, måste också byggas innan Lasarettsvägen stängs av vid bommarna.
Hittade lösning
Den befintliga banan ska jämnas ut då den är ojämn i nivå och strax öster om rondellen vid Mullberget blir banan högre än i dag.
Lösningen vid Grenvägen har Trafikverket behövt arbeta ganska mycket med.
– Vi har försökt hitta en bra lösning tillsammans med kommunen, men det har inte varit lätt. Den här lösningen är tekniskt möjlig. Ett alternativ hade varit att stänga vägen men då hade det inte funnits någon koppling mellan de två stadsdelarna vilket var problematiskt för lokaltrafiken bland annat, säger Maria Erlandsson.
Det är ännu oklart exakt hur villaägarna, som bor vid den föreslagna anslutningsvägen från Östra Nygatan till rondellen, påverkas. Vägen är placerad mitt på en tomt, men detta ska projekteras mer.
– Även om vägen är smal så behöver vi göra slänter på sidorna, säger Maria Erlandsson, som inte utesluter att fler än en villaägare drabbas.
Lång perrong
Vid resecentrum föreslås det bli sidoplattformar på varsin sida om de tre spåren, och det blir en väldigt lång perrong fram till Lasarettsvägen.
– Det är ett önskemål från kommunen att knyta ihop resecentrum med lasarettet, säger Lars Hermansson.
Vad händer framöver?
– Nu fortsätter projekteringen och vi ska låsa linjeläget i mer detalj och skissa på broar och passager, säger Maria Erlandsson.
Det återstår även att göra miljökonsekvensbeskrivning och ta fram bulleråtgärder. I april planerar Trafikverket att ha ett samrådsmöte om linjen genom Skellefteå, likt de som varit för övriga bandelar.
Ska granskas
Granskningshandlingarna hoppas de få klart under 2020. Därefter går de ut till berörda för granskning. Granskningshandlingarna för järnvägsplanen för Ytterbyn-Grandbodarna ska ut i december på granskning och den miljökonsekvensbeskrivningen har redan fått godkänt av länsstyrelsen.
Granskningen är det sista steget i samrådet innan handlingarna fastställs. Efter det tas bygghandlingar fram.
Maria Erlandsson tycker att arbetet flyter på bra.
– Visst vill man alltid att det går fortare men det är mycket som ska lösas på vägen.
Än så länge påverkar inte länsstyrelsens resursproblem.
– Nej, vi har inte märkt något, säger Lars Hermansson.