När huset byggdes 1906 var det ett seminarium, alltså läroanstalt för blivande lärare. Där utbildades lärarinnor för småskolan.
Det byggdes högt men kort och var redan från början tänkt att byggas ut. Det skedde rätt snart, nämligen 1920 och sedan dess har huset haft sin pampiga stil.
De sista lärarna examinerades 1929 och sedan har huset använts som folkskola, epidemisjukhus (under kriget), tekniskt läroverk, lekskola, gymnasium.
Jag som skriver dessa rader har minnen från Balderskolan, när vi gick till det då gulmålade huset för vissa lektioner. Det var mysig miljö med högt i tak och knarrande trappor men även kyla och drag.
På senare tid var byggnaden samlingsplats för pensionärer.
Eftersom huset hade dyr uppvärmning och krävde omfattande reparationer bestämde sig kommunen för att sälja. Nåiden Bostad blev köpare och gör nu en totalrenovering.
– Man kan säga att vi gör ett nytt hus fast i ett gammalt skal, säger Anders Bergqvist på Nåiden Bostad.
Hittills har det gjutits nya golv och alla invändiga material är borta. Kvar är nu stommen av 100-åriga plankor, cirka en decimeter tjocka.
– Vi trodde det skulle vara timmerväggar, men det var alltså plank. De ska brandskyddsbehandlas och blir kvar, men vi kompletterar också med järnbalkar.
Hiss ska installeras som går till alla tre våningar.
Nu under hösten har det varit stort fokus på fönstren så man hinner byta dem och kan sätta på mera värme.
Skolor hade förr i tiden stora och höga fönster för att släppa in dagsljus innan det fanns elektricitet. Så är det även i Gamla seminariet, och eftersom huset ska se ut som från början behålls alla fönsteröppningar. Det öppnas också några fönster som varit igenspikade.
– Det kommer att vara enormt mycket ljusinsläpp. Vi använder specialbeställda treglasfönster och det ska inte bli kallt eller dragit på vintern, säger Anders Bergqvist.
De som bosätter sig i huset får nog låta sy nya gardiner för takhöjden på bottenvåningen är hela fyra meter och fönsterhöjden 2,55 meter.
Även övervåningen har volym, där är takhöjden tre meter.
En nyhet blir att man även nyttjar tredje våningen. Den var tidigare oinredd vind men blir nu två lägenheter. För att skapa ljusinsläpp ska det göras några nya takkupor.
Ännu en inredningsdetalj som avslöjar husets ålder är kakelugnarna. Hela nio stycken, eftersom de var enda värmekälla när huset var nytt. I utbyggnaden från 1920 fanns däremot centralvärme, som man fick genom att elda i en stor värmepanna.
– Alla kakelugnar ska bevaras och de ska gå att elda i.
Till våren beräknas huset stå klart, och då har det skapats tio lägenheter som är mellan 31 och 187 kvadratmeter stora. De blir allt från ettor till fyror.
Lägenheterna blir bostadsrätter och sju är bokade.
– Vi har inte behövt annonsera utan folk har hört av sig.
Nåiden har tidigare byggt den så kallade Höderskrapan och bygger nu Släden på Sörböle.
– Kvadratmeterpriserna blir ungefär samma som i ett nybyggt hus i centrala stan. Däremot blir dessa lägenheter större och därför blir insatserna höga.
Vanligaste storlek blir cirka 130 kvadratmeter.
– En sådan lägenhet får en insats på cirka fem miljoner och månadskostnad på cirka 7 500 kronor.
– Det här blir ett unikt tillfälle att köpa en nyproducerad lägenhet som har 1920-talsstil, tycker Anders Bergqvist.
Insatsen för den allra dyraste lägenheten vill han inte avslöja.