I somras startade polisen en utredning kring eventuella samband kring flera dödsfall i Skellefteå, där Northvolt-anställda avlidit efter arbetet. I tre fall kunde dödsorsaken inte fastställas, och ytterligare ett dödsfall lades till i utredningen i augusti.
En aspekt som polisen har tittat på är den gemensamma arbetsplatsen Northvolt Ett i Skellefteå. Polisens utredning visar inga kopplingar till farliga ämnen på arbetet.
– Det inte finns något som tyder på exponering för farligt ämne, säger Johan Stabbfors, gruppchef för miljöbrott i polisregion Nord.
Enligt polisen har ”ett visst omtag” gjorts kring de första och andra dödsfallen, och en mer fullständig analys av det tredje. Resultatet av analysen, som alltså gäller det tredje dödsfallet visar att det mesta tyder på att dödsfallet är naturligt och orsakat av sjukdom, men att det har inte gått påvisa exakt vilken dödsorsaken är.
– Vi har tittat på det tredje först och främst för att kunna se om det går att fastställa något. Hade vi hittat en exponering för något ämne så skulle vi ha tittat även på de andra dödsfallen. Men när det inte fanns något, så faller vår hypotes att dödsfallen hänger ihop med arbetet, vi kan inte längre se kopplingen.
Så egentligen går det fortfarande inte att fastställa dödsorsaken för något av de tre första dödsfallen?
– Där är vi kvar vid den saken, men det vi har fått svar på är att det inte finns något som tyder på exponering för farligt ämne. Och eftersom inget ämne har hittats så faller hypotesen att det handlar om brott av något slag.
Hur många ämnen har testats?
– Jag vet inte exakt, men det är stor mängd olika grundämnen tillsammans med att man gjort specifika kontroller mot ämnen som har nämnts särskilt, till exempel i media, säger Johan Stabbfors.
Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, berättar att det känns ”skönt i dag” att polisen kommit till samma slutsats som Northvolt gjort. Han hoppas att detta nu ska leda till att familjer, vänner och arbetskollegor ska kunna få ett avslut.
– Polisen kan inte se några samband mellan dessa personer som tragiskt gått bort på sin fritid och arbetsplatsen. Inte heller vi kunde se några sådana samband i våra interna utredningar av detta, säger han.
Matti Kataja berättar att Northvolt under hela utredningstiden haft kontinuerliga kontakter med polisen och varit behjälpliga med allt de kunnat. Och i de interna utredningarna som Northvolt själva gjort har de tittat på situationer och ämnen och gemensamma nämnare mellan dödsfallen, utan att hitta något.
– Vi hoppas också att detta ska innebära att eventuella rykten och spekulationer som fortfarande sprids ska få ett avslut.
Matti Kataja fortsätter:
– Vi är väldigt ödmjuka inför detta. De anställdas hälsa och säkerhet är alltid den allra viktigaste frågan för oss.
Det fjärde dödsfall som inträffade i augusti i år, när en Northvolt-anställd drunknade vid Falkträskbadet, har till skillnad från de övriga tre gått att fastställa en dödsorsak för. Polisen har konstaterat att det rör sig om en olyckshändelse, och att personen avlidit på grund av drunkning.
– Ja, den rättsmedicinska undersökningen, tillsammans med förhör av vittnen på plats har gjort att vi kunnat fastställa att det rör sig om en drunkning, säger Johan Stabbfors.
Polisens samlade bedömning är nu att det inte finns någon misstanke om brott bakom dödsfallen och därför inte ska utredas vidare. Ärendena lämnas nu över till lokalpolisområde Skellefteå för avslut enligt rutin.