Frustration över olyckorna: "Det är fruktansvärt"

Torsdagens dödsolycka på Northvolt utreds som arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Miljöåklagaren Åse Schoultz, som leder förundersökningen, upplever en dyster trend. "Arbetsplatsolyckorna har ökat stadigt", säger hon.

Miljöåklagare Åse Schoultz leder förundersökningen om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. (Arkivbild)

Miljöåklagare Åse Schoultz leder förundersökningen om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. (Arkivbild)

Foto: Per Lundström

Skellefteå2023-12-15 20:50

Efter olyckan i torsdags har en förundersökning inletts, med rubriceringen arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Åse Schoultz är miljöåklagare vid REMA, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, och hon håller i utredningen av arbetsplatsolyckan på Northvolt.

På fredagen var olycksplatsen avspärrad i väntan på utredare från Arbetsmiljöverket och tekniker från polisen.

– De ska se hur platsen och mobilkranen ser ut för att ta reda på vad som kan ha orsakat olyckan, säger Åse Schoultz, och lägger till:

– Det här ska inte få hända. Du ska kunna gå till jobbet och komma hem igen på kvällen.

Får ni fler resurser till utredningen då en person har omkommit?

– Det är upp till polisen. Jag ber om utredningsåtgärder, men jag kan inte styra över polisens resursfördelning. Men min bild är att när det sker en dödsolycka så får den en helt annan prioritet.

Åse Schoultz har arbetat som åklagare i 25 år, och de senaste 13 åren har hon varit miljöåklagare.

– Min bild är att arbetsplatsolyckor har ökat något alldeles otroligt, säger hon.

– Nu, genom olyckan i Stockholm har det hamnat mer i fokus, men min känsla är att olyckorna stadigt har ökat de senaste åren, säger Åse Schoultz.

undefined
Pierre Pettersson, regionalt skyddsombud Byggnads Västerbotten.

Pierre Pettersson är regionalt skyddsombud vid Byggnads Västerbotten och han är frustrerad över att ytterligare dödsolyckor har inträffat på arbetsplatser.

– Det är fruktansvärt, otroligt jävla tragiskt, ledsamt och hemskt på en och samma gång. Mina tankar går till familj, släkt, vänner och anhöriga.

På fredagsmorgonen hade sju personer avlidit till följd av olyckor på jobbet under en och samma vecka, varav två i samband med olyckor på Northvoltområdet i Skellefteå.

Pierre Pettersson säger att han hoppas att uppmärksamheten kring olyckorna ska medföra förändringar i branschen.

– Nu om någon gång är det dags att tillsätta resurser till arbetsmiljöarbetet. Det är inget att hålla tillbaka på, statistiken talar sitt tydliga språk.

På måndag skulle bland andra Byggnads hålla en tyst minut för de fem arbetarna som dog i hissolyckan i Sundbyberg. Nu får ytterligare namn läggas till bland de som ska hedras.

– Vi kommer att samlas i Folkparken i Skellefteå och jag hoppas att så många som möjligt sluter upp, för är det någon gång det är tid för eftertanke så är det nu, säger Pierre Pettersson, och konstaterar:

– Det är en sorgens vecka, och år, i Arbetarsverige.

FAKTA

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket har 54 personer hittills i år omkommit i samband med arbetsplatsolyckor. Det är en ökning med 14 personer jämfört med 2022. 

2021 omkom 39 personer vid arbetsplatsolyckor och 2020 var den siffran 24 personer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!