Fruktigt och mustigt hos David

I ett litet garage norr om stan finns ett musteri. ”Det är min nya hobby och jag är ny i branschen.Tänkte att det skulle vara intressant och roligt att musta äpplen. Äpplena ska vara så saftiga som möjligt och den bästa musten får man om man blandar olika äppelsorter”, säger David Grönlund.

Cirka 20 kilo äpplen blir nio liter must. ”Hittills har jag mustat några hundra kilo äpplen på några dagar. Snart bli nog för trångt i garaget”, säger David Grönlund.

Cirka 20 kilo äpplen blir nio liter must. ”Hittills har jag mustat några hundra kilo äpplen på några dagar. Snart bli nog för trångt i garaget”, säger David Grönlund.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2020-08-28 15:25

Man kan känna doften av äpplen som står i kassar på rad när man kommer in på familjen Grönlunds uppfart på Morö backe. Under flera års tid har David kört bort frukten från gårdens äppelträd till soptippen, ibland kunde det bli en hel släp med äpplen och kunde även se stora högar som andra kört dit. David tyckte det var lite onödigt att bara kasta bort dem. I våras gjorde han slag i saken och investerade i ett musteri. Han köpte in en fruktkross, press och en pastöriseringsmaskin. 

– Funderade mycket på vilket namn företaget skulle ha. Vi har en sommarstuga i Falmark som vi kallar ängslyckan, därav namnet Ängslyckans musteri. I vanliga fall jobbar jag som yrkeschaufför, så det här är bara en hobby, berättar David.

Att musta äpplen har David gjort i många år men inte den form och mängd han gör nu. Tidigare brukade han låna en mindre maskin men kände att han ville pröva något nytt. Hela investeringen krävde en ombyggnad av det lilla garaget, så hädanefter får bilen stå ute.

– Jag kan vara lite impulsiv ibland och hörde mig för bland folk om det fanns något intresse av äppelmust och tänkte att det lät spännande med ett musteri. Jag har sett mycket på youtube för att lära mig, så på den vägen är det, säger David.

I juni var det dags att provköra alla maskiner.

–Jag och en kompis var och köpte 18 kilo äpplen och körde sakta igång, läste manualerna noga. Så släkten fick lite must, säger David och skrattar.

– Jag var lite nervös att det inte skulle fungera. Så innan kunderna skulle komma var vi och köpte 26 kilo till för att vara säker att det skulle funka bra, fortsätter David.

Hela proceduren går ganska snabbt. David börjar med att noga tvätta äpplena i badkaret. Sedan hinkar han över frukten i en kross där äpplena krossas till en smet. Därefter hinkas de ner i pressen där han sakta pressar fram äppeljuicen med en helt vanlig domkraft. För att musten ska kunna lagras hälls den sedan ner i den 80- gradiga upphettade pastöriseringsmaskinen. Sedan tappas den varma musten upp i en bag in box.

– Först gångerna jag mustade i garaget stod barnen och deras kompisar spända och kikade. En del köper skotrar men jag har ett litet musteri i garaget istället, säger David och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!