Det blåser ljumma vindar och vågorna slår mot land. Eva och Tommy sitter vid ett bord på Kanotudden, en plats som de ofta besöker och som ligger i närheten av deras hem i Ursviken.
— Nästan dagligen tar vi en promenad här omkring. Det är så fint, säger Eva och Tommy fortsätter:
— Vi gillar närheten till vattnet och det oförutsägbara som havet för med sig.
För tre år sedan bestämde sig paret för att ta dykarcertifikat och sedan dess har de gjort ett 60-tal dykningar, både runt om i Skellefteå och utomlands. Eva och Tommy berättar hur intresset för dykning tog fart och om hur allting började.
— Vi skulle till Mexico och kollade upp om vi skulle kunna ta dykarcertifikat här hemma innan resan. Vi tog kontakt med Skelleftebottens Dykarklubb och tillsammans har vi gått ett antal dykkurser på badhuset i Bureå. Det är inte svårt att dyka men det är viktigt att ha en bra utbildning, rätt utrustning och god kunskap. Säkerheten är viktig.
Tillsammans med andra medlemmar i klubben har paret gjort dykningar i Skellefteälven, Bjuröklubb och i Falkträsket där de även hållits isdyk.
— I Bjuröklubb har vi dykt efter gamla vrak som är över hundra år. Det är riktigt spännande, säger Tommy och fortsätter:
— Det är en fin gemenskap i klubben och vi är noggranna med säkerheten. Vi dyker alltid två och två och innan dyken besiktigas platsen. Vi har alltid med oss två andningsmunstycken och kommunicerar under vattnet.
Den senaste resan som paret gjorde tillsammans med andra dykare från klubben, gjordes i slutet på maj. För första gången sedan pandemin fick de möjlighet att åka över till Norge och Torghatten, som enligt Eva och Tommy var en dykupplevelse utöver det vanliga.
— Det var så klart vatten. Vi såg krabbor, musslor, rödspätta, hälleflundra, torsk och sjökock. Det fanns också små vattenlevande blötdjur som nakensnäckor och sjöharar. Där finns ett fantastiskt undervattensliv.
— Vi dök också efter kammusslor som blev en smakupplevelse på kvällen tillsammans med färska räkor. Det var så gott, fortsätter Eva och ser lyrisk ut.
Mellan dyken besöktes det 160 meter långa hålet i berget som Torghatten är känd för. Några av medlemmarna i klubben gjorde också en avstickare till Narvik. Där dök de ner till vraket Z Herman Künne, en tysk jagare från andra världskriget som sänktes 1940. En annan båt som besöktes var den tyska jagaren Z2 Georg Thiele, som körde upp på klipporna med 400 man och sänktes av sin egen besättning, då de hade slut på ammunition.
— Den ligger än idag med fören ovanför ytan. Båten är 119 meter lång och 12 meter bred. Den ligger på ett djup mellan 0 till 50 meter.
Att Eva och Tommy har ett brinnande intresse för dykning går inte att ta miste på. Alldeles nyligen har Eva, som enda representant från norra Norrland, blivit invald i styrelsen för Svenska sportdykarförbundet.
— Det känns verkligen som en rolig utmaning, säger hon glatt.
Med inlevelse fortsätter paret att berätta om olika dykupplevelser och om nyfikenheten att besöka nya platser och äventyr. En dröm som paret har är att åka till Röda havet eller Stora barriärrevet i Australien.
— Så här i efterhand så kan vi ångra att vi inte började dyka tidigare i livet. Det är så vackert och rogivande, tyst och stilla. Som en helt annan värld.