Hugel kommer från tyskan och betyder vall eller kulle, en upphöjd odlingsplats, alltså. Hos Gina Pettersson finns flera sådana bäddar. Hon förklarar:
– En hugelbädd består av ved och grenar i botten, sedan lägger jag jord ovanpå.
Det fiffiga är att grenarna och veden i botten omvandlas till mylla som ger näring och fukt till odlingarna. Men hon understryker att det ska vara murket virke.
– En hugelbädd är perfekt eftersom den sköter sig själv till stor del, säger Gina.
Förutom växthuset prunkar blommor, fruktträd och olika typer av tomatplantor vart man än vänder blicken på gården.
– Det här är dvärgtomater från Danmark. En sort som inte skall säljas kommersiellt utan bytas eller ges bort till andra som vill odla tomater, säger hon och visar en stor kruka med små, knallröda tomater.
Sidbergsliden ligger, lite drygt, två mil utanför Skellefteå, mot Burträsk till.
Ginas tänk är ekologiskt och jorden hon använder gör hon själv.
– Jag krattar ihop alla löv och sparar de i säckar, sedan blandar jag det med gräsklipp, kaffesump och hästskit, säger hon.
Förutom hugelbäddarna har hon även valt att odla i sand som täcks med halm eller gräsklipp.
– Sanden sänker odlingszonen, som ligger på fem här uppe, förklarar hon och visar hur det ser ut genom att skrapa bort ytan i en av bäddarna.
Gina säger själv att hon inte är någon expert, för även om hon alltid varit intresserad av djur och natur, har hon inte sysslat med odlingar särskilt länge.
– Det var min dotter som tvingade mig att köpa två tomatplantor på ÖoB. Året efter byggde vi en paviljong och sedan började det ordentligt med odlingar, säger hon och skrattar.
Hon jobbar med former, tänker utanför den berömda boxen och vågar testa olika grödor och planteringssätt.
Gården i Sidbergsliden köpte familjen för ganska precis elva år sedan. Då hade de bott i Sorsele i tjugo år, men ville ner mot kusten.
– Jag är uppvuxen på Gotland, i Visby och har bott i Stockholm i tretton år innan jag flyttade norrut, säger hon.
Hon är innovativ, kreativ, lämnar inget åt slumpen. Vissa ideér tas från nätet, andra klurar hon ut själv. I trädgården finns det mesta, bland annat physalis, sparris, persikoträd, tomater av flera olika sorter, gurka, chilifrukter och annat.
– Jag har vindruvor som står hela vintern och jag skulle vilja satsa lite mer mot tropiska växter och bananer, till exempel, säger hon.
Är du också intresserad av matlagning?
– Nej, absolut inte, men det blir mycket soltorkade tomater. Det är jättegott, säger hon och skrattar.
Ideérna bollas ofta med dottern och ingenting känns omöjligt för Gina. I växthuset har hon gjort allting själv. Lagt plattor, möblerat med soffa, stolar och bord och planerat odlingarna. I ett av hörnen finns en vattenho och i den lilla soffan ligger familjens katt och tar en förmiddagslur.
– Det finns inga begränsningar i tänket att leva hållbart och vi har installerat solceller på gården.
Något som gjorde henne överraskad, och lite stolt, var när hon fick frågan av Skellefteå Trädgårdssällskap om hon kunde tänka sig att ha Öppen trädgård i sommar.
– Först tänkte jag ”Nej”, men sedan ändrade jag mig. Det är ju lite kul att få visa upp mina odlingar och berätta om dem för andra, säger hon.
Vad är roligast att odla?
– Just nu är det nog blommor och jag har även planer på att utveckla och vill starta biodling.