Klockan är strax efter nio på torsdagsförmiddagen. I ett hörnrum med stora fönster i utkanten av Skellefteå sitter ett tiotal personer och studerar svenska.
De är alla nyligen, eller på väg att bli, anställda på företaget Metso som tillverkar och utvecklar produkter till främst gruvor och smältverk.
Gemensamt för sex av personerna är att de alla har ett förflutet på Northvolt, varav fem miste sina jobb i samband med batteriföretagets neddragningar som aviserades i september.
– Sedan Northvolt börjat säga upp personal har ansökningarna hos oss blivit tio gånger så många, berättar HR-chefen Fredrik Johansson som är den som tar emot Norran i det globala bolagets relativt nybyggda lokaler som ligger mellan McDonalds, Dollar Store och Leos Lekland på söder.
Att kunna svenska är inget krav inom koncernen, men Metso erbjuder ändå studier under arbetstid för den som vill. Läraren, som heter Ralf Pettersson och är anställd av Medlefors, tycker att det är ett bra initiativ.
Upplägget är dock inte unikt. Till exempel Boliden har också erbjudit kurser i svenska en dag i veckan i snart två år, berättar han.
– Intresset är stort och deltagarna är väldigt motiverade. De vill lära sig, och då är det ett bra sätt att få göra det på arbetsplatsen. Utmaningen är sedan att även få träna i vardagen, eftersom så många svenskar lätt växlar över till engelska, säger Ralf.
Började på Metso förra veckan
En av de nyanställda som sitter i rummet är processingenjören Gözde Aycan Tarier. Hon kommer ursprungligen från den turkiska staden Izmir men flyttade till Skellefteå i början av 2022 för att arbeta på Northvolt.
Det första hon möttes av var kyla och en stor snöstorm som varade i tre dagar, berättar hon.
– Men sedan blev det bättre, och sommaren var underbar.
Hon har trivts under sina 2,5 år på Northvolt, och menar att beskedet om nedläggning av Upstream 1 var chockerande.
– Vi visste att det var problem med Upstream 2, men trodde inte att allt skulle stängas ner, säger Gözde som började sin anställning hos Metso så sent som förra måndagen.
Att få lära sig svenska på arbetstid är något hon värdesätter högt. Även på Northvolt hade de kurser, men de var online och utanför arbetet.
– Då var jag utmattad och orkade inte koncentrera mig. Det här är superbra för mig, säger Gözde.
Milad: "Var som en familj för mig"
Milad Kargar från Teheran, Iran, har en liknande bakgrund som sin nyblivna kollega på Metso. Han började på Northvolt i slutet av 2022 som senior industriell arkitekt.
Han har ansvarat för arbetet med de byggnader som var kopplade till expansionen av batterifabriken, men som avbröts abrupt i samband med dotterbolaget Northvolt Expansion AB:s konkurs den 8 oktober.
Beskedet om att hans tjänst på Northvolt mest troligt skulle avslutas fick han i ett personligt möte innan det kommunicerades i media.
– Northvolt var som en familj för mig, och byggnaderna som mina bebisar. Beskedet kändes som att förlora ett barn. Som att förlora en familjemedlem, berättar Milad när vi sätter oss ned i umgängesytorna utanför konferensrummet där svenskstudierna pågår.
Eftersom Milad inte är från ett EU-land så startades också nedräkningen till det datum då han och hans fru skulle måsta lämna Sverige, ifall ingen av dem hittade ett nytt jobb.
Det här blev starten på en jobbig period för honom.
– Det var en tuff tid, helt klart. Jag kunde inte sova och vaknade ofta stressad. Min och min frus relation blev också påverkad, säger han.
Har länge haft behov
I ett mindre konferensrum, inte långt från svensklektionen, sitter tre män som varit med och rekryterat flera av personerna som tidigare jobbat på Northvolt. De är alla överens om att det varit svårt att hitta personal – fram till och med hösten 2024.
– Att vi har anställt nu är inte för att vi har “passat på”, utan för att vi länge haft ett behov men inte kunnat hitta rätt kompetens, säger HR-chefen Fredrik Johansson.
Avdelningscheferna Jens Skoogh och Viktor Larsson bekräftar den bilden.
– Det är som natt och dag jämfört med tidigare. Det är definitivt fler ansökningar, och framförallt fler relevanta sådana, säger Jens.
Alla tre är överens om att Northvolt lyckats med något som de själva länge försökt: att få hit kompetens utifrån.
– De har varit väldigt duktiga på att få hit folk, och inte kannibaliserat på de befintliga företagen. Historiskt har många konsulter och ingenjörer bara “hoppat runt”, men så har det inte varit i det här fallet, säger Jens som får medhåll av Viktor.
– Det är verkligen imponerande hur de jobbat med bostäder, integration och allt runt omkring. Det hade aldrig gått för oss som företag att dra igång en sådan process.
"Är förälskad i Skellefteå"
Milad Kargar från Iran, som stod inför risken att tvingas från Sverige, blev lättad när han i slutet av november fick beskedet från Metso om att han fått tjänsten som anläggningskonstruktör.
– Jag blev “over the moon”-nöjd. Det var riktigt fantastiskt, säger han.
Milad hade även erbjudanden från företag i andra städer i Sverige, men ville verkligen stanna i just Skellefteå.
– Här behandlar människorna mig som en broder. Jag har fått mycket support och jag känner mig inte som en utlänning. Jag är förälskad i Skellefteå, säger han.
Vill anställa fler
På Metsos kontor i Skellefteå arbetar i dagsläget 126 personer. De kommer från Sverige, Norge, Indien, Iran, Irak, Kina, Ryssland, Polen, Holland och Turkiet.
Fredrik Johansson berättar att de är på väg att anställa ytterligare minst två personer som med stor sannolikhet kommer att ha erfarenhet från Northvolt.
– Många från Northvolt har rätt kompetens och vill verkligen stanna i Skellefteå. Jag skulle vilja anställa alla som ansöker, men det har vi tyvärr inte plats för, säger han.
Eftersom vissa har haft en tidspress på sig för att hitta ett nytt jobb har rekryteringsprocesserna snabbats på.
– Det har inte påverkat vem vi anställt, men det har påverkat hur fort vi har arbetat. Vi har fått prioritera vissa för att inte missa chansen, säger Jens Skoogh som jobbat extra på kvällarna för att hinna med.
Inga exakta siffor – än
Hur många av de som blivit uppsagda på Northvolt som hittat nya jobb i Skellefteå finns det i dagsläget inga säkra uppgifter om. Skellefteå kommuns näringslivskontor har gjort en enkätundersökning, men det slutgiltiga resultatet från den kommer först om några veckor.
– Vi vet att det har skett matchningar som lett till anställning efter de insatser som gjorts, och att flera dialoger fortfarande pågår, men inte några exakta siffror än, säger Desirée Ödén, näringslivsutvecklare och ansvarig projektledare för Meet and Match som kommunen arrangerade tillsammans med Arbetsförmedlingen och Northvolt under hösten.
Att många vill stanna i Skellefteå verkar dock stå klart. Av de hitflyttade personer som Norran pratar med hos Metso är inställningen tydlig.
– Vi vill stanna så länge vi kan, säger Gözde Aycan Tarier från Turkiet.