Besöket på Campus Skellefteå är en del av UNSTE-programmet (Ukraine Natural Science Talent Empowerment), som finansierats av Svenska Institutets Baltic Sea Neighbourhood Programme. Programmet har initierats och drivs av forskaren Olena Myronycheva vid Luleå Tekniska Universitet. Daria Pylypenko tycker att det är intressant att få möjlighet att besöka Sverige.
– Det är en annan kultur, ett annat sätt att leva, annan slags mat och till och med ett annat sätt att kommunicera, säger hon.
Besökarna är framförallt unga forskare och doktorander, där majoriteten av de forskningaktiva finns inom molekylärbiologi, bioteknik och växtvetenskap vid Ukrainska universitet. Tatiana Krupodorova, från Kiev, berättar om hur livet som forskare i Ukraina har förändrats sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet i februari 2022.
– Våra liv har två paralleller. Ett liv är organiserat men med begränsningar. Där kan vi leva normalt, men med några anpassningar. Det andra består av alarm, sirener och attacker. Det kan gå snabbt från en av parallellerna till den andra, och det kan ändras flera gånger per dag. Det gör att våra planer för vardagen och jobbet kan förändras inom några sekunder.
Alina Kerner, doktorand från Kiev, berättar att det är stora skillnader på hur det är att forska i Ukraina idag jämfört med före kriget.
– Vi kan inte leva våra liv som vi brukar. Det är svårt att arbeta i laboratoriet då vi hör sirener av och till och måste stoppa vårat arbete för att ta skydd. Vi har också problem med elektriciteten, vi har bara elektricitet ibland och då måste vi jobba så mycket som möjligt inom en kort tidsperiod.
Varför väljer du att stanna och jobba i Ukraina?
– Det är mitt hemland och jag har alltid velat bli forskare i Ukraina. Jag vill lära mig engelska för att kunna presentera mitt arbete utomlands och för att visa att vårat arbete också har bra kvalité. Det är mitt land, mitt hem och jag vill stanna i Ukraina. Jag älskar människorna och platsen där jag bor, det är en väldigt vacker stad, säger Alina Kerner.
Under besöket kommer forskarna få se flera av universitetets vetenskapliga instrument och infrastrukturer, träffa forskare och få möjlighet att knyta viktiga kontakter. Syftet med besöket är att främja vetenskapligt samarbete, stärka viktiga band under utmanande tider och dela kunskap. De nyvunna kontakterna är även ett stöd i ansträngningar att hitta en fortsatt utveckling av högkvalitativ träteknisk forskning i Skellefteå.