Nyfikenhet lockar barn till kodlov

Leka i en robotby, kolla på stjärnhimlen i ett planetarium och köra en traktorsimulator, det är några saker barnen på Exploratoriet roar sig med under sportlovet. ”Vi bygger en bil”, berättar Mio glatt innan han direkt återgår till byggandet med familjen.

 Teo och Tove Johansson leker med den flygande bollen.

Teo och Tove Johansson leker med den flygande bollen.

Foto: Akvelina Bergsten

Skellefteå2023-03-07 20:00

Exploratoriet har särskilt sportlovsöppet under vecka tio med ett särskilt kodtema. De kallar det ”kodlov”. När Norran är på besök finns det mycket liv i lokalen, det leks med allt som går att hitta. Hos barnen finns det dock en klar vinnare bland underhållningen – klätterväggen.

Utöver det vanliga utbudet av saker att upptäcka finns det en stjärnvisning tillgänglig under veckan. Thomas Löfgren som jobbar på Exploratoriet förklarar att stjärnvisningen är populär
– Det är ganska häftigt att få se alla stjärnor och lära sig lite mer om det, säger han.

I planetariet där stjärnvisningen sker är det en lampa med borrade hål som projicerar en kopia av stjärnhimlen i kupolens tak.

– Det är många som är intresserade av rymden, säger Thomas Löfgren.

Även workshops med robotar och programmering finns att utforska. En av dessa är en öppen verkstad som kallas ”bluebotsbyn”. Där får barnen bygga vägar och hinder för att sedan programmera sin bluebot att ta sig runt dem. I verkstaden testade barnen sig fram för fullt. Det var flera som använde robotarna för att ta sig runt hinder, men för vissa barn var det nog så kul att köra rakt in i torn byggda av träklossar. Eftersom det var en öppen verkstad med drop-in kunde barnen komma när de ville. De yngre barnen var inte de enda som spenderade tid i byn, bland besökarna återfanns alla olika åldrar.

I en handledd workshop kan familjerna testa på programmering med Lego Spike. Workshoppen hade många besökare, stora som små. Den började med en kort genomgång och sedan hade alla möjlighet att testa och experimentera själva. Workshoppen var väldigt populär och alla platser i rummet var tagna. Programmeringen byggde på en liten dator som kopplades ihop med lampor, motorer och sensorer i legobyggen. Så fort genomgången var över började det prasslas i legolådorna. Det gick att bygga en motordriven gunga, eller välja något helt annat från katalogen med instruktioner, eller varför inte hitta på något annat helt själv.

För barnen på Exploratoriet var det bara fantasin som satte gränserna, och många av dem verkade tycka att det var extra kul när de vuxna var med och lekte. 

– Det är en fördel med Exploratoriet, tycker jag, att föräldrarna är med, berättar Thomas Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!