Det anser Karin Lundström (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon känner till att situationen är ansträngd inom slutenvården vid psykiatrin i Skellefteå.
– Tyvärr kan det bli en ond cirkel då personal slutar. Men samtidigt vet jag att man jobbar intensivt med att hitta lösningar, säger hon.
Vad kan ni politiker göra?
– Vi kan stötta verksamheten i deras strävan att rekrytera och att förändra sitt arbetssätt. Men viktigast är ändå att vi jobbar för att möta människor som har behov av hjälp så att de inte hamnar i en akut situation i slutenvården, säger hon.
Hon nämner primärvården som en första instans och KBT-behandling via Internet.
Ger ni som politiker mer resurser till psykiatrin?
– Nej, det kan jag inte säga att vi gör. Vi har en förhållandevis dyr psykiatri om man jämför i landet och vi måste se till att använda resurserna bättre. Vi kan naturligtvis inte ha en situation där man inte orkar med arbetet, säger hon.
”Det låter allvarligt, men jag måste lita på att cheferna och personalen gör rätt bedömningar.”
Enligt Kommun- och landstingsdatabasen stämmer det – Västerbotten har näst dyrast specialiserade psykiatriska vård av alla landsting och regioner i landet. När man tittar på disponibla vårdplatser ligger Västerbotten däremot i mittenskiktet av de 19 landstingen och regionerna 2015 och 2016. Väntetiderna är jämförelsevis långa i länet.
Vårdförbundet pekar på att patientsäkerheten är hotad.
Hur ser du på det?
– Det låter allvarligt, men jag måste lita på att cheferna och personalen gör rätt bedömningar. Om inte kan man behöva vidta åtgärder, exempelvis sätta stopp för att ta in fler patienter eller ha extra vak.
Men om man inte kan ta in personer som behöver hjälp är det väl också ett hot mot patientsäkerheten?
– Självklart, då måste man hitta andra lösningar för dem. Exempelvis hitta en plats åt dem i Umeå, säger hon.
Viktigast anser hon är att rekrytera mer personal. Hon tycker att Vårdförbundets förslag att överanställa kan vara ”en korrekt väg att gå”.
– Frågan är var vi kan få tag på personal. Rekrytering är inte bara ett problem här, säger hon.
Psykiatrin i Umeå är också högt belastad. Landstinget konkurrerar om sin egen personal då psykologer och sjuksköterskor söker sig till primärvården.
– Vilket i och för sig också är något vi vill, säger hon.
Borta mer
Hon pekar på att det pågår en generationsväxling.
– Det ställer till det. Yngre personer är oftare barnlediga och hemma med sjuka barn, vilket ju är helt normalt och något man får ha med i beräkningen. Sedan har man mindre erfarenhet och då kan arbetet upplevas som jobbigt och tungt.
Hur ser du på att höja lönen?
– Vi politiker sätter inte löner.
Men ni kan öronmärka pengar till satsningar.
– Ja, men det ger kanske inte tillräckligt för att ge ett jättelyft av lönerna. Jag tror mer på betald utbildning. Det har fallit väl ut.